Nordkoreas ledare sjuk

”Kim Jong II har drabbats av kollaps”

NYHETER

Den bisarre diktatorn Kim Jong Il syntes inte till på den stora paraden då Nordkorea i går fyllde 60 år.

”Den käre ledaren” är svårt sjuk, hävdar nu amerikanska underrättelsekällor.

Kim Jong II.

Den amerikanska nyhetsbyrån AP citerade i går en anonym underrättelsekälla i Washington som hävdade att Kim Jong Il tycks vara allvarligt sjuk, möjligen efter en hjärnblödning.

Nordkoreas näst högste ledare Kim Yong-Nam förnekade på onsdagen att landets ledare Kim Jong-Il är sjuk. Han sade till Kyodo News att det ”inte var några problem” med ledarens hälsa.

Vad händer med den kommunistiska, närmast hermetiskt tillslutna diktaturen om dess ledare, som inte synts offentligt på över en månad, dör?

Ärvde makten

– Nordkorea är en kommunistisk diktatur. Kim Jong Il ärvde makten av sin far Kim Il Sung och kommer att lämna den vidare till någon av sina söner, säger Bertil Lintner, Svenska Dagbladets korrespondent i Asien och expert på Nordkorea.

– Det är omöjligt att veta vem av dem det blir, men han kommer bara att vara en galjonsfigur för militären.

Och om en maktkamp bryter ut så kan regimen mycket väl hemlighålla diktatorns död i månader.

Kim Jong Il slog elva hole in one första gången han spelade golf, han har komponerat sex operor och anses vara världshistoriens största poet.

Sönerna, som alla studerat i Västeuropa, tycks vara lika excentriska.

Gjorde bort sig

Länge ansågs det vara givet att äldste sonen, Kim Jong-nam, 37, skulle ta över. Men han gjorde bort sig då han 2001 försökte ta sig in i Japan med förfalskat pass för att gå på Disneyworld.

Ligger bra till

Mellanpojken Kim Jong-chul, 26, tycks i dag ligga bäst till, inte minst sedan han fått en ledande post inom det styrande arbetarpartiet.

Yngste sonen, Kim Jong-un, 23, har hittills mest utmärkt sig för att åka runt i världen och titta på när rockstjärnan Eric Clapton uppträder.

I ett land där de flesta av de 22 miljoner invånarna svälter har barnen givetvis även ärvt faderns smak för god mat och exklusiva viner.