Mördare greps efter rymning

Rikslarm efter två yngre män – bägge är dömda för grova våldsbrott.

NYHETER

De försvann vid 18-tiden.

Tre timmar senare grep polisen bägge på en hamburgerrestaurang i Stockholm.

– Det var en spaningpatrull som fick syn på dem, säger Mats Almquist, befäl vid polisen i Stockholm.

Larmet om rymningen från Karsuddens sjukhus utanför Katrineholm kom strax efter klockan 18 på tisdagskvällen. Polisen utfärdade snabbt rikslarm efter två män – en 19-åring och en 30-åring som bägge dömts för grova våldsbrott.

Klockan 21.05 greps bägge två inne på hamburgerrestaurangen McDonalds på Vasagatan utanför Centralen mitt i Stockholm.

Satt och åt

– Gripandet gick lugnt till. Det var en spaningspatrull som fick syn på dem. De satt och åt inne i restaurangen, säger Mats Almqvist vid Stockholmspolisen till aftonbladet.se.

Bägge rymlingarna fördes till Kronobergshäktet. Därifrån kommer de att föras tillbaka till Karsudden antingen sent i kväll eller i morgon onsdag.

Männen hade fått frigång inne på sjukhusområdet i eftermiddags men försvann.

Sjukhuspersonalen hade inte upptäckt att de avvikit när man fick larm om att de varit synliga mitt inne i Katrineholm mer än en kilometer bort.

– Det här hände runt 18. Då hade det gått ut vissa uppgifter om att de varit synliga inne i centrala Katrineholm, säger Göran Risberg, länsvakthavande vid polisen i Södermanland.

Rikslarm

Rymlingarna betraktades som farliga. 19-åringen dömdes för ett brutalt knivmord på en ung kvinna förra året och hans medpatient är bland annat fälld för rånförsök och hot.

Polisen i Södermanland sa tidigare i kväll att man misstänkte att rymlingarna var på väg mot Stockholm.

Hade frigång

Karsudden är en av de rättspsykiatriska kliniker där landets farligaste psyksjuka brottslingar vårdas.

– De skulle haft frigång till ungefär klockan 20 i kväll. Men de observerades utanför området redan vid 18-tiden, sa överläkare Susanne Andersson till aftonbladet.se tidigare i kväll.

Hon vill inte uttala sig närmare om någon av männen eller deras vård.

– Men i det korta perspektivet betraktar vi dem inte som farliga. Då hade de inte fått frigång. Men de är dömda för våldsbrott och vi har efterlyst dem via polisen.

FAKTA

Flera rymningar

Den 24 augusti rymde en 35-årig dömd mördare och hans 37-åriga vän från rättspsykiatriska kliniken i Säter. Tre dagar senare greps de i Norberg i Västmanland.

En vecka senare, den 1 september, rymde ytterligare två personer, båda grova våldsbrottslingar, från Säter. Den ene mannen var dömd för mord, den andre för grova våldsbrott. De återvände frivilligt till kliniken, dagen efter rymningen.

Att två morddömda män så till synes enkelt kunde smita väckte debatt. Socialminister Göran Hägglund (kd) sade då att rymningarna skadar förtroendet för rättspsykiatrin.

– Det är viktigt att människor känner sig trygga i att man på anstalterna gör sitt yttersta för att göra rätt bedömningar och att de som vårdas när det krävs har starka restriktioner som inte går att överskrida, sade Hägglund till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM