Skatteåterbäringen är äntligen här!

Nu kommer pengarna för de sista ”vanliga” deklaranterna

NYHETER

Många av de löntagare och pensionärer som inte fick sina skattepengar i somras får dem nu i september.

Du som har anmält bankkonto får pengarna insatta.

Annars skickas utbetalningskort ut i nästa vecka.

– De som får ut skatteåterbäringen nu är de sista vanliga deklaranterna, säger Kay Kojer vid Skatteverket.

Många svenskar fick sin skatteåterbäring redan före midsommar.

– Om man har deklarerat elektroniskt, har anmält bankkonto och inte är uttagen för granskning så får man tillbaka pengarna tidigt.

Varför får vissa vänta längre än andra på skatteåterbäringen?

– Ibland är det något som måste kollas lite djupare. Det kan vara att man har sålt sin bostad eller gjort avdrag för något som man tidigare inte gjort avdrag för och som måste kontrolleras.

Vänta till jul

Några löntagare och pensionärer vars deklarationer inte är färdiggranskade av Skatteverket i september får vänta till december på skattebesked och eventuell skatteåterbäring.

– Det beror inte alltid på Skatteverket att man får vänta på pengarna. Om man har fått frågor från Skatteverket som man inte svarat på, så dröjer skatteåterbäringen tills svaret har kommt in. Det är inte ovanligt att svaret dröjer.

Den som redovisar näringsverksamhet, är delägare eller företagsledare i fåmansbolag, får också i de flesta fall sitt skattebesked i december. Detta gäller också de som bor utomlands och betalar skatt i Sverige

Kay Kojer berättar att ganska många hör av sig till Skatteverket och har frågor kring skatteåterbäringen.

– Speciellt händer det när ämnet kommer upp i tidningarna eller när man vet att det är på gång. Då ringer man och då kan vi kolla om personen i fråga kommer få sin skatteåterbäring snart.