"Det är helt regelvidrigt"

Advokat Tomas Nilsson starkt kritisk till förundersökningen

Foto: Roger Lundsten
NYHETER

GÖTEBORG. Återigen ska Tito Beltrán möta Maria Lundqvists barnflicka som han är fälld för att ha våldtagit 1999.

Och han ska återigen möta flickans advokat Tomas Bodström.

– Det känns bra att möta honom igen, sa Tito. Bara han inte attackerar mig igen. I Ystad gick han ju på som den värsta Hollywoodadvokaten.

Tito Beltrán dömdes som skyldig till våldtäkten och dömdes till två års fängelse av Ystads tingsrätt.

Aftonbladet.se finns på plats och bevakar rättegången i Göteborg.

10.54

Därefter fortsätter rättegången med förhör av barnflickan, NN. Förhöret hålls bakom stängda dörrar.

10.49

Thomas Bodström har en kompletterande kommentar:

– NN kom till Maria Lundqvists rum och var chockad och förstörd över det inträffade. Att händelsen anmäldes sent är inte konstigt, det är mer regel än undantag efter sådana här händelser.

– Hon mådde dåligt, skolan gick sämre och hon hade under flera år tänkt på att anmäla, men det avgörande skälet var domen i Varberg.

Bodström konstaterar:

– I förhöret med NN ställdes 212 frågor. Monica Dahlström-Lannes ställde två, som handlade om huruvida tv:n var på, säger han.

10.42

Nu visar det sig att Monica Dahlström-Lannes haft kontakt med nästan alla inblandade vittnen i målet.

– Vi vet inte hur de samtalen har gått. När hon tar kontakterna presenterar hon sig gärna som före detta polis, trots att det är femton år sedan hon slutade som polis. Det har också uppfattats av några som hon kontaktat att hon assisterar en åklagare eller rent av är åklagarassistent, säger Tomas Nilsson.

– Hon sitter med när målsäganden förhörs och också samma dag som Maria Lundqvist hörs som vittne. Hon får dessutom ställa frågor – helt regelvidrigt – i båda de här förhören, fortsätter Nilsson.

– Det jag nu har redogjort för är en förklaring till Tito Beltráns upplevelse av att det är en komplott. Det är möjligt att det inte är bästa sättet att beskriva det, men det har funnits en tanke och ett medvetet agerande från framförallt Monica Dahlström-Lannes. Men det viktigaste är att förundersökningen i Ystadsärendet inte har skett enligt gängse sätt. Den har inte varit under full och oinskränkt kontroll av en förundersökningsledare eller polis, utan det är en annan person (Monica Dahlström-Lannes) som har hållit förhör på ett tidigt stadium och det leder till frågor om vad som har sagts. Sådant slipper man i ett vanligt mål.

Avslutnignsvis säger Nilsson:

– Tingsrätten i Ystad i väsentliga och flagranta avseenden har brustit i uppfattningsförmågan om vad målsägande och vittnen har sagt. Man har inte korrekt kunnat tillgodogöra sig detta och det är väsentligt och anmärkningsvärda misstag som har gjorts.

”Som en operettintrig”

10.35

Tomas Nilsson:

– Åklagaren pratar om konspirationsteorier, så det är rimligt att förklara Beltráns inställning om dessa. Det här med komplott låter närmast löjeväckande, nästan som en operettintrig, och det har väl också varit meningen att förringa värdet av Tito Beltráns invändningar, konstaterar han.

Advokaten konstaterar också att Varbergsmålet hör till bakgrunden för Ystadsmålet.

– Den 27 februari 2007 kom tingsrätten i Varbergs helt frikännande dom. Att domstolen kom till beslutet vad uppenbarligen svårt att förlika sig med för vissa personer.

Fyra dagar innan överklaganstiden går ut kommer Monica Dahlström-Lannes in med sin anmälan.

– Det är alltså ingen inblandad part utan hon som gör anmälan. Pappan från Varbergsmålet har gett henne i uppdrag att granska domen och se vad som skulle kunna göras. Det säregna är att hon inte granskar domen, utan hon gör något helt annat. Hon sätter igång och nystar i ett rykte om att Tito under den här turnén i slutet på 90-talet skulle gjort närmanden mot barnflickan.

Hon kontaktar Lundqvist och målsäganden och det bestäms att Monica Dahlström-Lannes ska göra polisanmälan.

– Hon beskrev att NN hade utsatts för en våldtäkt och att Maria Lundqvist hade sparat NN:s trosor som bevis en tid efter händelsen. I anmälan står också att Carola (Häggkvist) och Robert Wells skulle kunna lämna uppgifter.

10.30

Thomas Bodström:

– NN ska själv berätta vad som hänt och hur hon mått efteråt.

Tomas Nilsson fortsätter:

– Jag ska inte föregripa någon berättelse från Tito Beltrán men ska kort ange hans position. Det är så att målsäganden och Tito träffats på hans rum för att hon ska få massage. Han kan detta och har lärt sig detta, är rent av lite stolt över att kunna det. Det är inget som sker i hemlighet den här kvällen. Tvärtom. Åtminstone Maria Lundqvist kände till detta och kanske även andra i artistkretsen.

På rummet ger han NN massage.

– Det här övergår till ömsesidiga smekningar och kyssar. Det väcks en sexuell åtrå hos båda, men målsäganden markerar att hon inte vill gå längre och därför avbryter Tito, fortsätter advokaten. Det som då händer är att båda två somnar, och somnar opassande länge. Målsäganden vaknar till och är stressad och nervös. Till saken hör att en person kommit in på rummet och fått en bild av vad som försiggick.

– I alla fall lämnar hon rummet och går till sitt rum.

10.26

Åklagaren berättar hur det kommer sig att fallet inte tas upp förrän nio år efter händelsen. Och det är i samband med att den lilla flickans pappa – från Varbergsmålet – tog kontakt med den före detta polisen Monica Dahlström-Lannes.

– Monica Dahlström-Lannes tog kontakt med de inblandade och frågade om det fanns någon grund för misstankarna. Det är hon som skickade in anmälan till polisen, som gjordes i mars 2007.

Efter sommaren började NN sitt tredje år på gymnasiet. Då ska hon ha berättat vissa saker för en kamrat, som nu är kallad som vittne till hovrätten.

Återigen är också Tito Beltráns före detta anhöriga kallad som vittne.

– Hon påstås ha blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp av Tito.

”Alla ska ha känt till vad som hänt”

10.21

Åklagarens sakframställan börjar.

– Händelsen inträffade 1999 under en Rhapsody in rock-turné. Denna sommar var Carola Häggkvist, Anders Berglund, Maria Lundqvist, med flera med. Flera av artisterna hade med sina barn och man hade behov av barnpassning. Maria Lundqvist var en av dem.

– NN var 18 år den här sommaren, men en ung 18-åring, om man säger så. Hon var hårt hållen och helt oerfaren av killar, fortsätter åklagaren. När hon var med så bodde hon på samma hotellrum som Lundqvist och barnen. Det var god och familjär stämning.

Händelsen inträffade efter konserten på Svaneholms slott när sällskapet samlats på Nötesjö värdshus för en nattmacka.

– I samband med det kom upp att Tito Beltrán skulle ge henne massage på sitt hotellrum. Det är där jag påstår att våldtäkten ska ha ägt rum. Direkt efter springer hon till Maria och berättar vad som hänt.

Maria Lundqvist springer ner till Tito och skäller ut honom.

– Men han nekar till att något ska ha hänt. NN vill inte göra någon anmälan med hänsyn till föräldrarna och den publicitet som det skulle ha skapat.

Dagen efter ska Lundqvist ha berättat för flera personer vad som har hänt.

– Det är deras uppfattning att ”alla” ska ha känt till vad som hänt. NN pratar också med Carola Häggkvist, eftersom de bägge är troende.

Innan NN lämnar turnén har hon och Tito Beltrán kontakt och de har olika uppfattningar om vad som då sades.

10.17

Advokat Tomas Nilsson:

– Tito Beltrán yrkar att hovrätten ska frikänna honom för brott och fria honom från att betala skadeståndet.

Åklagaren och Bodström:

– Yrkandet bestrids.

10.12

Ordföranden går igenom domen från tingsrätten.

På plats i tingsrätten finns förutom Tito och Jenny Beltrán också den nu 27-åriga barnflickan och hennes pojkvän, som även fanns på plats i tingsrätten i Ystad. Åklagare Anna Håkansson har tagit Ingela Svensons plats.

Bredvid barnflickan sitter hennes biträde, advokat Thomas Bodström.

Alla stora medier finns på plats. Men bara ett fåtal åhörare från allmänheten.

10.09

Ystadsmålet påbörjas med sakframställan. Därefter följer förhör med målsäganden och med Tito Beltrán. Ordföranden berättar att det inte kommer att hållas något nytt förhör med Robert Wells, man ska bara spela upp inspelningen från förhöret i tingsrätten. Detsamma gäller förhöret med Lill Lindfors.

– Eventuellt vill vi ställa kompletterande frågor till Wells, skjuter Thomas Bodström in.

09.09

Först på torsdagsmorgonen hölls förhör med säkerhetschefen på det företag som pappan till den lilla flickan arbetar på. Han förhördes om vad han sett och hört kring de anklagelser som övergrepp i rättssak som Beltrán också är misstänkt för.

Tito Beltrán ska ha tagit kontakt med företaget med beskyllningar om att pappan skulle skickat mejl med olaglig innehåll till Tito. Tito sa också till chefen att informationen skulle nå media och att det kunde skada företaget.

Hur uppfattade du det? undrade åklagare Ingela Svenson.

– Det är beskyllningar och anklagelser mot en anställd som man får kontrollera stämmer.

Vad hade det kunnat innebära om de stämde?

– Det är svårt att säga. Det finns möjlighet att varna och säga upp. Men det är inte mitt bord.

Hade det kunnat innebära något annat?

– Nej, inget självklart. Det vill jag inte spekulera i. Om det är sant är det inget bra, men om beskyllningarna hade varit osanna så är eventuella konsekvenser inget jag vill spekulera i.

FAKTA

Instruktion: Texten uppdateras så att det senaste inlägget publiceras överst. Om du vill följa rättegången i kronologisk ordning, läs nerifrån och upp.