Här är Nordkoreas hemliga missilbas

”Det här antyder att de har avsikten att utveckla en missil”

NYHETER

Här är satellitbilden på Nordkoreas hemliga missilbas.

Syftet med basen är att kunna avfyra interkontinentala robotar, uppger analytiker.

– Det här antyder att de har avsikten att utveckla en missil för att kunna atombomba USA, säger John Pike vid GlobalSecurity.com till AP.

Bilderna på missilbasen offentliggörs samtidigt som uppgifter om Kim Jong Ils vacklande hälsotillstånd publiceras i sydkoreanska medier.

Foto: ap
På satellitbilden syns delar av missilbasen.

Den hemliga missilbasen ligger cirka 5 mil från gränsen till Kina och har en flyttbar avskjutningsramp och ett tio våningar högt torn som kan stödja Nordkoreas största ballistiska missiler och raketer, säger analytiker till nyhetsbyrån AP.

”Fortsätter programmet”

– Det primära syftet med anläggningen är att genomföra tester, säger Joseph S. Bermudez Jr, analytiker vid Jane's Information Group, ett företag som samlar underrättelser ur öppna källor.

– Det här är en tydlig indikation på att Nordkorea fortsätter sitt program för att utveckla ballistiska missiler, säger Bermudez.

Enligt Bermudez har missilbasen varit funktionsduglig ända sedan 2005, men har inte använts ännu.

Bilderna på missilbasen offentliggörs samtidigt som uppgifter om att Nordkoreas diktators hälsotillstånd vacklar.

Enligt medieuppgifter genomgick Kim Jong Il, 66, en hjärnoperation efter en stroke i förra månaden, och kan ha drabbats av en partiell förlamning, skriver AP.

En sydkoreansk regeringstjänsteman säger till den sydkoreanska dagstidningen Chosun Ilbo att Kim har ”besvär i den vänstra delen av kroppen”.

Den sydkoreanska parlamentsledamoten Lee Cheol-woo säger i en radiointervju att Kim ”återhämtar sig fort” och att han ”kan stå upp om han får hjälp”, uppger AP.

”På 'vår radar'”

Amerikanska tjänstemän uppger för CNN och AP att den amerikanska underrättelsetjänsten känt till den hemliga missilbasen i flera år, och att de håller den under uppsikt.

– Den har varit på ”vår radar” under en tid, säger en amerikanska tjänsteman till CNN.

Det här är dock första gången som uppgifter om basen görs tillgängliga för allmänheten, enligt analytiker vid privata företag som AP talat med.

Bygget av missilbasen har fortsatt trots att den amerikanska regeringen har förnyat sina försök att få den nordkoreanska regimen att stänga ner sitt kärnvapenprogram, skriver AP.

Enligt Nordkorea har USA inte uppfyllt sin del av nedrustningsavtalet eftersom de inte har tagit bort Nordkorea från listan över länder som sponsrar terrorism, skriver AP.

Nordkorea genomförde ett underjordiskt kärnvapenrprov i juni 2006 och tros ha mellan sex och tolv kärnstridsspetsar, skriver CNN.