Barnflickan grät när hon vittnade

Thomas Bodström: Vi hade tjänat på att hålla förhöret med henne inför öppna dörrar

NYHETER

GÖTEBORG. När den i dag 27-åriga barnflickan skulle berätta om händelsen då hon blev utsatt för våldtäkt av Tito Beltrán grät hon.

– Det var mycket känslomässigt för henne, säger åklagare Anna Håkansson.

– Jag tror att vi hade tjänat på att hålla förhöret med henne inför öppna dörrar, men hon orkade inte, säger målsägarbiträdet Thomas Bodström.

Förhöret med barnflickan i hovrätten hölls därför bakom stängda dörrar, på begäran av åklagarsidan. Skälet var att flickan upplevde att hon inte skulle kunnat berätta fritt med åhörare på plats i salen.

– Jag tror det hade varit en fördel för oss ifall media och allmänheten hade fått höra hennes berättelse. Då hade nog ifrågasättandet att hon skulle hittat på allting försvunnit för de flesta, säger Thomas Bodström.

”Tillräckligt för fällande dom”

Liksom i tingsrätten var advokaten övertygad om att enbart förhöret med barnflickan var tillräckligt för fällande dom.

– Saken är i princip klar, sade han på eftermiddagen. Stödbevisningen är naturligtvis viktig också, men det centrala beviset i rättegången har vi redan fått höra.

Både han och åklagaren sade att barnflickans berättelse var stark och trovärdig. Hon minns många detaljer kring själva händelsen.

– Det gör Tito Beltrán också, vilket kan tyckas vara lite märkligt. Hur kommer det sig att han minns mer från händelsen än vad offret gör? säger Thomas Bodström.

Under förhöret med Tito Beltrán korskontrollerade både åklagaren och Thomas Bodström uppgifter som Beltrán uppgett i polisförhör jämfört med vad han sade nu. Bland annat sade Tito Beltrán både i polisförhör och i tingsrätten att han omöjligt kunde bli sexuellt upphetsad när han gav massage. I dag uppgav han att det var möjligt att en massage kan övergå i en sexuell handling.

”Hon sa nej, nej, nej”

– Jag hoppades på mer. Men hon sade nej, nej, nej och då blev det inget mer. Vi somnade på sängen, berättade Tito i förhöret i dag.

När barnflickan vaknade efter nästan två timmar fick hon panik, enligt Beltrán.

– Hon sätter sig upp och säger ”Shit, nu kommer hon (Maria Lundqvist) bli vansinnig”. Jag hjälper henne på med kläderna och jag har något svagt minne av att jag frågade om hon ville stanna, berättar Beltrán. Men hon ville gå, hon visste inte hur hon skulle förklara för Maria att hon varit borta så länge, sade Beltrán.

I morgon fortsätter rättegången med flera vittnesförhör. Bland andra ska Monica Dahlström-Lannes, som enligt Tito Beltrán är central i den komplott som han menar riktats mot honom, höras. Rätten ska också höra det från tingsrätten inspelade förhöret med Robert Wells.