Storbrand i Eurotunneln

Lastbil med kemikalier fattade eld en dryg mil in – hela tunneln har stängts

1 av 4 | Foto: PASCAL ROSSIGNOL/reuters
STOR RÄDDNINGSINSATS. Man lyckades evakuera det godståg som brann, men minst 14 personer skadades och fördes till sjukhus. Ett stort antal ambulanser kallades till tunnelmynningen på franska sidan.
NYHETER

Ett 50-tal personer har evakuerats via räddningstunneln och 14 har förts till sjukhus.

All trafik under kanalen är avstängd tills vidare.

Samtliga persontåg hann stoppas och backa och det finns inga uppgifter om att människor är instängda.

Larmet om branden ombord på tåg 6.8M från Frankrike kom strax före klockan 16 på torsdag eftermiddag svensk tid.

Det brann fortfarande en halvmil in i från franska sidan av tunneln ännu vid 22-tiden. Räddningstjänst från bägge sidor hade då begränsat elden och stoppat den från att sprida sig.

– Det finns ett 30-tal lastbilar på det tåg som brinner. Elden startade troligtvis i ett överhettat bromssystem på ett fordon och spred sig sedan, säger Francois Malhanche, talesman för myndigheterna i Pas-de-Calais till AFP.

– En av lastbilarna på tåget hade kemikalien fenol i lasten, men vi vet ännu inte om just den har brunnit.

Sammanlagt 14 personer har förts till sjukhus med mindre brand- och rökskador, uppger franska nyhetsbyrån AFP. De hade tur och kunde evakueras utan större problem via den speciella räddningstunnel som löper parallellt med den vanliga tågtrafiken. Samtliga 50 personer som fanns på tåget kunde räddas.

Under vattnet

Brandhärden finns i den del av tunneln som ligger under vatten.

Enligt transportören Eurostar lyckades man stoppa de fem persontåg som var på väg ner i tunneln när larmet om branden kom.

– Alla tågförare är i säkerhet och det finns ingen människa som är i fara, sa en talesperson för Eurostar tidigare i kväll.

Cirka 50 personer, de flesta lastbilschaufförer, kunde evakueras från tåget via den räddningstunnel som löper parallell med tunnlarna för den vanliga tågtrafiken.

Den stora kanaltunneln – som i praktiken består av tre parallella tunnlar – har stängts av helt tills vidare men väntas öppna under fredagen.

Under tiden växer köerna av bilar på bägge sidor tunneln.

FAKTA

1996 drabbades Eurotunneln av en allvarlig brand. Tunneln var stängd i 15 dagar och skadorna kostade runt 3,5 miljarder kronor.

Mer än en miljon lastbilar trafikerar tunneln varje år.

Fordonstågen transporterar främst lastbilar och har betydligt färre passagerare än Eurostar, den skyttel för persontrafik som går mellan London och Paris eller Bryssel.

Eurostar är ett snabbtåg som transporterar cirka 30.000 personer varje dag.

ARTIKELN HANDLAR OM