Texas hamstrar och spikar igen

Orkanen Ike hotar rymdcentret i Houston – myndigheterna har beordrat evakuering

1 av 5 | Foto: AP
Ike sedd från satellit klockan 16.45 svensk tid på torsdagen.
NYHETER

Bilköerna från de låglänta områdena växer nu.

De som inte flyr från Ike hamstrar bensin och mat – och spikar igen fönstren.

– Det är en stor storm och den kommer att ställa till med rejäla skador, sa guvernören Rick Perry idag.

Ike lugnade ner sig efter härjningarna på Kuba, men har nu vuxit till sig och hotar att dundra in över södra USA som en stor klass 3-orkan.

Evakuering har beordrats i delar av Texas, bland annat Galveston, Jefferson och Orange. Längre söderut runt Corpus Christi slits många ranchägare mellan att antingen sätta sig i säkerhet eller stanna hos djuren.

– Jag tror att det blir riktigt jobbigt, säger Diana Acevedo till AP.

Sist en orkan drog in blev familjens septitank översvämma och man vadade i nästan meterhögt avloppsvatten.

– Vi ska plocka in allt löst som ligger på gårdsplanen och spikar nog igen fönstren också, på samma sätt som grannen gjort.

Houston hotat

Varningar har utfärdats längs hela kustområdet mot golfen, ända från Texas gräns mot Louisiana i öster ner till Corpus Christi i väster.

I mitten ligger 4-miljonstaden Houston, med skyskrapor i glas, landets största raffinaderier och Nasas Jonson space center – alla placerade i områden som befaras ta mycket stryk.

– Om Ike håller kursen så kommer området runt Houston att piskas av orkanens östra sida, den starkare sidan med kraftiga regn, stormvågor och tornados, säger meteorologen Jeff Masters till nyhetsbyrån AP.

Myndigheterna i Houston hoppas slippa de massiva trafikstockningar som drabbade området för tre år sedan. Då var det orkanen Rita som hotade och många insåg faran alldeles för sent.

Många i de låglänta områdena till Galveston har redan satt sig i bilköerna som växer. Andra spikar helt enkelt igen sina hem och väntar in ovädret, som väntas dra in på lördag.