Mugabe och Tsvangirai delar makten i Zimbabwe

Besked från sydafrikanske medlaren Thabo Mbeki på torsdagen

1 av 3 | Foto: AFP
Morgan Tsvangirai.
NYHETER

HARARE. Zimbabwes president Robert Mugabe och ledaren för oppositionen, MDC:s Morgan Tsvangirai, har kommit överens om hur de gemensamt ska styra landet.

Det beskedet gav den sydafrikanske medlaren Thabo Mbeki på torsdagen.

Zanu-PF, som styrt Zimbabwe sedan självständigheten från Storbritannien 1980, och oppositionen kommer på måndag att presentera en samlingsregering.

Mbeki sade att Zimbabwes ledare hade förbundit sig att förverkliga överenskommelsen, vilket i så fall kan sätta punkt för den oro som rått i landet efter valet och om möjligt ännu mer försämrat ekonomin, som sedan tidigare är körd i botten.

Inflationen är upp i ofattbara 11 miljoner procent och svår mat- och bränslebrist har jagat i väg miljoner zimbabwier utomlands.

– Jag är helt säker på att Zimbabwes ledning tänker förverkliga dessa överenskommelser... det här är ett resultat som härrör ur beslut som Zimbabwes ledning kommit fram till, sade Mbeki.

Enligt Mbeki ska avtalet undertecknas vid en gemensam ceremoni i Harare på måndag.

Tsvangirai och Mugabe har varit bittra fiender i tio års tid. Tsvangirai vann den första omgången i årets presidentval men inte med tillräckligt stor marginal. Den andra omgången i juni bojkottade han eftersom MDC:s anhängare utsattes för upprepade attacker. En ohotad Mugabe förklarades som segrare i ett val som fick stark internationell kritik.

– Det är tillverkat i Zimbabwe, det är tillverkat av zimbabwier, resten av världen måste respektera att folket i Zimbabwe har tagit ett beslut om sitt eget land, sade Mbeki om uppgörelsen.

TT-Reuters