Dahlström-Lannes pressades i rätten

Beltráns advokat: "Du har haft rätt många olika roller, va?"

NYHETER

GÖTEBORG. Tito Beltráns advokat Tomas Nilsson gjorde i dag sitt yttersta att pressa Monica Dahlström-Lannes, expolisen som anmälde Beltrán för våldtäkt.

Men Dahlström-Lannes var väl förberedd på Nilssons frågor.

– För mig är det självklart att när man får misstankar om brott så ska den vara välgrundad och att polisen ska sköta undersökningen, sa Dahlström-Lannes.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Monica Dahlström-Lannes.

Försvaret har beskyllt och kritiserat expolisen Monica Dahlström-Lannes för att ha blandat sig i utredningen kring våldtäkten på flera sätt. Många av advokat Nilssons frågor kretsade just kring det ämnet:

– Du har haft rätt många olika roller, va? sade Nilsson till henne. Du har varit efterforskare och talat med vittnen. Du har varit anmälare och stödperson till målsäganden och ställt frågor i samband med förhöret? Du har varit med vid förhöret av huvudvittnet?

”Låter förfärligt”

– Ja, det låter förfärligt när du säger det, men så blev det ju. Men stöd är inte påverkan. Och påverkat har jag inte gjort, blev svaret.

– Var det ingen som reagerade på att du som stödperson satt med vid förhöret av huvudvittnet? Och inte ens du själv? undrade Nilsson.

– Nej, jag tänkte bara på att stödja Maria.

– Och att ställa frågor? Som polis vet du väl vem som får ställa frågor?

– Jag bad ju om lov. Det får man väl göra om man får tillstånd.

Rätten spelade under dagen också upp inspelningen av förhöret som gjordes i tingsrätten i Ystad med Robert Wells. Well säger där att han är helt säker på att Dahlström-Lannes presenterade sig som åklagare i sexualbrott, när hon ringde honom. Men det tillbakavisade hon blankt.

Blir upprörd

– Hur presenterade du dig för Robert Wells? frågade Nilsson

– Jag sa mitt namn och han sa ”hej Monica”, svarade Dahlström-Lannes.

– Han säger att du presenterade dig som åklagare?

– Nej, varför skulle jag göra det?

– Kan du ha sagt att du biträdde åklagaren?

– Neeej. Jag blir upprörd över att du påstår såna saker.

Wells var också säker på att Dahlström-Lannes sagt att ”Tito är sjuk och att hon ska sätta dit honom”.

– Han (Wells) berättade spontant, väldigt mycket, att han hade en konflikt med Tito och inte ville veta av honom något mer och att Tito var sexmissbrukare. När Robert hade berättat om gränslösheten hos Tito på olika sätt så sade jag att det lät som om Tito skulle behöva hjälp, sa Dahlström-Lannes i rätten. Det var allt.

Rättegången fortsätter på måndag med förhör av de två huvudvittnena Maria Lundqvist och Carola Häggkvist.