McDonald's drar in leksak

”Föräldrar ska inte behöva vara oroliga”

NYHETER

McDonalds drar tillbaka den kritiserade musikdosan från barnmenyn Happy Meal.

– Föräldrar ska inte behöva vara oroliga, säger Claes Eliasson, presschef Svenska McDonalds.

McDonalds musikdosa som har väckt rabalder och skapat oro.

Enligt ett test som Dagens Nyheter lät göra på Karolinska institutet uppmättes 115 decibel i de nya leksakerna. Ett resultat som överstiger Socialstyrelsens gränsvärde för barn.

– Då försöker de flesta stänga av eller komma undan ljudet, säger Arlinger, som är expert på hörselskador vid Linköpings universitetssjukhus, till Aftonbladet.

Utrotningshotade djur ersätter

Trots att hamburgerkedjan bestrider bilden väljer man nu att dra tillbaka sin produkt.

– Vi ställer in försäljningen och ersätter med alternativa leksaker. Det blir lite olika beroende på vilken restaurang man besöker. Utrotningshotade djur som vi nyligen hade ligger närmast till hands att använda, säger Claes Eliasson, presschef Svenska McDonalds.

Hur kunde ni lansera den här produkten från början?

– Det är viktigt att känna till att musikdosan hade genomgått omfattande säkerhetstester enligt EU:s regelverk. Testerna visar fortfarande att ljudstyrkan ligger under de EU:s gränsvärden.

Men nu lyssnar ni till kritiken?

– Ja, det är just därför vi ställer in dem. Vi har haft åtta föräldrar som ringt till vår kundtjänst och uttryck oro. Som förälder ska man inte behöva vara orolig för leksaker som barnen får på McDonalds, säger Claes Eliasson.