Vinterkräkvirus bakom magsjuka

Mint 350 drabbade i Lilla Edet

NYHETER

Det är vinterkräksjuka som slagit ut hundratals personer i Lilla Edets kommun, norr om Göteborg, visar prover som blev klara på lördagen.

Prover som tagits på fyra personer med magsjuka visade att alla hade calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka. Provsvar från fler personer väntas komma på måndagen.

Hur många som drabbats går inte att säga.

– Det är minst 350 personer. Vi uppfattar det som betydligt fler. De flesta klarar sig själva hemma utan kontakt med vården, så vi vet inte. Men det är ett stort utbrott när en hel kommun drabbas på det här sättet, säger Charlotte Larsson, läkare på smittskyddsenheten i Västra Götaland, till TT.

– De drabbade får mag- och tarmbesvär, illamående, kräkningar och ibland feber. Sjukdomen brukar gå över av sig själv, säger Larsson.

Ingen har behövt läggas in på sjukhus. Bland de insjuknade finns även personer som bor i andra kommuner, men arbetar i Lilla Edet. Myndigheterna ser dock tecken på att antalet nya fall per dag nu sjunker.

Det kommunala dricksvattnet från Göta älv är fortfarande en misstänkt smittkälla. På lördagen spolades det kommunala vattenledningsnätet. Invånarna uppmanas dock fortfarande att koka sitt dricksvatten.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM