Minst 24 döda i tågkatastrof

Foto: AP
NYHETER

LOS ANGELES. Minst 24 personer omkom i fredags i en våldsam tågkollision utanför Los Angeles på USA:s västkust. Drygt 135 människor skadades, varav många så allvarligt att fler dödsfall väntas.

Foto: AP

De två tågen kolliderade på eftermiddagen, lokal tid, vid staden Chatsworth, omkring fem mil nordväst om Los Angeles. Det ena var ett tungt godståg, det andra ett passagerartåg med 222 personer ombord.

I krocken förvandlades de främsta vagnarna till skrot, medan de längre bak spårade ur och välte. Flera av dem fattade eld vilket ytterligare försvårade räddningsarbetet.

Blodigt kaos

– Det var ett blodigt kaos. Inget annat än en katastrof. Det var fruktansvärt, sade en av passagerarna, Austin Walbridge, till en tv-reporter.

Dödstalet bedöms stiga, allteftersom räddningsarbetare lyckas skära sig igenom de hopknycklade tvåvåningsvagnarna. Tillståndet för 85 av de 135 skadade uppgavs också vara allvarligt, sade en läkare till Los Angeles Times.

– Det här är den värsta olycka jag någonsin sett, sade Los Angeles borgmästare Antonio Villaraigosa.

Orsaken till olyckan var inte omedelbart känd.

– Jag vet inte vad som orsakade haveriet. Självklart ska två tåg inte befinna sig på samma spår samtidigt, sade tågbolaget Metrolinks taleskvinna Denise Tyrrell gråtandes.

Brottsutredning

Händelsen ska utredas och även om inget initialt tydde på att det var annat än en olyckshändelse så behandlas området som en brottsplats.

För Metrolink, som sköter passagerartrafiken, är fredagens olycka den värsta hittills. För tre år sedan dog elva personer när ett av bolagets tåg spårade ur sedan det kolliderat med en bil som stod parkerad på rälsen. Mannen som ställt bilen där dömdes senare till elva livstidsstraff.

TT-AFP