Sista spåret efter kvinnan

Bilen hittades låst på en öde plats

YTTERKLÄDERNA LÅG KVAR När den 29-åriga kvinnans pojkvän inte kunde nå henne på mobiltelefonen slog han larm. När bilen slutligen hittades var den låst och kvinnans ytterkläder och mobiltelefon låg kvar.
NYHETER

Den 29-åriga kvinnan skulle på anställningsintervju i Jukkasjärvi.

Nu är hon spårlöst borta.

– Det är så fruktansvärt, säger en vän.

I fredags lämnade den 29-åriga kvinnan hemmet i Piteå för att åka till bekanta i Gällivare.

Men hon kom aldrig fram.

Vid 16-tiden i går hittade polisen hennes bil på en öde plats utanför Gällivare.

I natt stod hennes blåa Ford fortfarande kvar.

Men vart hon tagit vägen gäckar både familj, polis och vänner.

”Inte likt henne”

– Jag förstår ingenting, det enda jag fått veta är att hon är borta. Det är så konstigt, det är inte alls likt henne. Jag är rädd och ledsen, säger en väninna.

Det var flickans pojkvän i Piteå som i går morse slog larm om försvinnandet. Han hade då försökt nå hennes mobiltelefon men inte fått något svar.

När bilen slutligen hittades var den låst och kvinnans ytterkläder och mobiltelefon låg kvar. I baksätet låg en öppnad chipspåse och en halvdrucken coca-cola.

– Det verkar märkligt. Om det hade varit något fel på bilen och hon hade fått lift så borde hon ha tagit med sig ytterkläderna, säger Erik Kummu, vakthavande befäl på polisen i Norrbotten.

Skulle på intervju

Målet med kvinnans resa var att efter övernattningen åka vidare till Jukkasjärvi där hon hade en inplanerad anställningsintervju på det berömda ishotellet.

När mörkret i går föll över Norrbotten så steg oron bland kvinnans vänner.

De vittnar om att hon är van vid att vara ute i naturen och hon läst kurser om friluftsliv.

– Hon kan ju det där med att vara ute i naturen och är van att vara ute. Det är ju sådant hon har pluggat, säger en vän.

Leta med hundar

Polisen i Norrbotten letade hela i området runt bilen tillsammans med fjällräddningen och tog hjälp av hundar.

– Vi ska leta tills vi hittar henne, säger Erik vakthavande befälet Erik Kummu.

Polisen jobbade i natt efter tre teorier: att kvinnan gått vilse, att hon råkat ut för en olycka eller att hon utsatts för brott.

– Det är så fruktansvärt, ordet obehagligt räcker inte till, säger en vän.

Helikopter inkallad

Vid åtta-tiden på söndagmorgonen ska en helikopter påbörja eftersökningar i området runt bilen. Nya hundpatruller har också anlänt för att avlösa de som sökt under natten.

– Läget är oförändrat. Vi har fortfarande inga spår efter kvinnan och allt är kolossalt oklart, säger Yngve Hansson, länsvakthavande befäl, Luleåpolisen vid sjutiden på söndagmorgonen.