Wall Street-gigant på väg mot konkurs

NYHETER

Den krisdrabbade investmentbanken Lehman Brothers förbereder sig för att ansöka om konkursskydd. Den sista spekulanten, Storbritanniens tredje största bank Barclays, har dragit sig ur förhandlingarna, uppger BBC.

Om ingen finansiering kan hittas innan Wall Street öppnar på måndagen kommer Lehman att tvingas att ansöka om konkursskydd.

Foto: reuters
En före detta Lehman Brothers-anställd lämnar sin arbetsplats.

Enligt BBC var Barclays beslut att lämna förhandlingarna om Lehman ett stort bakslag i försöken att rädda banken. Krissamtalen om Lehmans framtid har pågått hela helgen under ledning av finansdepartementet på Federal Reserves (Fed) högkvarter i New York. Deltagit har toppchefer från ledande amerikanska och europeiska banker.

– Konkurs ger en möjlighet att stoppa blodflödet, men marknadsvärdet kommer att fortsätta att minska, sade Jack Williams, forskare vid American Bancruptcy Institute och professor vid Georgia State College of Law, till Reuters.

– Mycket av Lehmans substansvärde i slutet av dagen är knutet till dess trovärdighet, sade han och tillade att den får sig en törn tidigt i samband med konkursförfarandet, sade Jack Williams.

Så Lehman, en gång USA:s fjärde största investmentbank, kommer troligen att avvecklas, tror experter.

– Om de ansöker om (konkursskydd) . .  riskerar de att förlora de flesta av sina kunder, sade Christopher Whalen, vid Institutional Risk Analytics.

Under måndagsmorgonen svensk tid kom uppgifter om att amerikanska finansinspektionen (SEC) vidtar åtgärder inför investmentbankens förmodade konkurs för att skydda kunderna i Lehman Brothers och Lehman Brothers Holdings.

”Kris på Wall Street”

Det är kris på Wall Street. Lehman Brothers vacklar, Merrill Lynch söker köpare och AIG är på jakt efter kapital, skriver Wall Street Journal.

Det amerikanska finanssystemet skakades i sina grundvalar på söndagen när Lehman Brothers stod inför utsikten att försättas i konkurs och Merrill Lynch var nära att sluta ett avtal om att sälja sig till Bank of America.

Den amerikanska regeringen, som i förra veckan räddade de två bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac och stod bakom försäljningen av Bear Stearns till JP Morgan tidigare i år, har satt ned foten för Lehman. Den vägrar att bidra med en ekonomisk spärr för en eventuell köpare.

Räknar på exponering

Utan sådant stöd var de två spekulanterna, Storbritanniens tredje största bank Barclays och Bank of America, inte beredda att ge sig in i en affär. På söndagskvällen var Bank of America i stället nära att köpa investmentbanken Merrill Lynch för omkring 44 miljarder dollar eller 29 dollar per aktie. Lehman förberedde en eventuell ansökan om konkursskydd.

När oron för att Lehman skulle kollapsa spred sig längs Wall Street försökte mäklarfirmor, hedgefonder och andra handlare frigöra sig från handel med Lehman.

När förhoppningen om en eventuell försäljning grusades utbröt en vanvettig brådska på Wall Street, skriver WSJ.

Vd:ar och handlare skyndade till sina kontor eller arbetade från sina mobiltelefoner för att avveckla kontrakt med Lehman och beräkna sin totala exponering mot Lehman.

Ett konsortium av tio internationella affärs- och investmentbanker meddelade tidigt på måndagsmorgonen, svensk tid, att de planerar att bidra med 70 miljarder dollar i krediter för att mildra konsekvenserna av den förmodade kollapsen av Wall Street-giganten Lehman Brothers.

FAKTA

Den amerikanska storbanken Bank of America, som i helgen framstod som en av de potentiella köparna av Lehman Brothers, sägs ha gått med på att köpa upp investmentbanken Merrill Lynch för 44 miljarder dollar, enligt en källa med insyn i förhandlingarna.

En taleskvinna Merrill Lynch avböjde att kommentera uppgifterna.

Merrill Lynch har drabbats hårt av kreditkrisen och gjort nedskrivningar för över 40 miljarder dollar under det senaste året.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM