Två döda av förgiftad mjölk

Över 400 spädbarn drabbade i mjölkskandal i Kina

NYHETER

Skandalen med den förgiftade mjölkersättningen har krävt två spädbarns liv i Kina.

För ytterligare 53 barn som vårdas på sjukhus för bland annat njursten uppges tillståndet vara allvarligt.

Totalt 1 253 kinesiska barn har insjuknat av den förorenade produkten och 240 av dem vårdas på sjukhus, uppgav vice hälsominister Ma Shaowei på måndagen.

Båda dödsfallen ska ha inträffat i den fattiga provinsen Gansu i nordväst. De har offentliggjorts de senaste dagarna men ska ha inträffat så tidigt som i maj och i juli i år, vilket tyder på att försäljningen av den farliga mjölkersättningen började tidigare än vad som antagits.

”Sabotage”

Så många som 10 000 barn uppskattats ha druckit av mjölkersättningen, som salufördes av bolaget Sanlu. Två handlare, som sålt så mycket som tre ton förorenad mjölk om dagen, har gripits, uppgav poliskällor på måndagen.

Sanlu ägs till 43 procent av den nyzeeländska mejerijätten Fonterra. Fonterra har uppgett att man redan i augusti kände till att Sanlu sålde förorenad mjölkersättning och då uppmanade kineserna att dra tillbaka alla berörda produkter. Men den åtgärden dröjde till i torsdags, då det stod klart att spädbarn drabbats av njursten.

Fonterras vd Andrew Ferrier sade på måndagen att hans bolag utsatts för sabotage. Enligt Ferrier ska en okänd tredje part ha tillsatt ämnet melamin (som vanligtvis ingår i hårdplast) i Sanlus råmjölk. Att detta skett under produktion, lagerhållning eller vid försäljning ska Fonterra ha uteslutit.

– Uppriktigt sagt har någon saboterat produkten, sade Ferrier.

– Vi känner djupt med de föräldrar vars barn drabbats.

Vem skyldig?

Enligt Ferrier var det ”kinesiska regler” som låg bakom att den förorenade mjölkersättningen inte drogs tillbaka förrän i förra veckan.

Sanlu har tidigare hävdat att det var mjölkbönderna som olagligen tillsatte melamin för att höja proteinhalten i produkten. Kinesiska myndigheter, i sin tur, pekade på måndagen ut de privata bolag som hämtar mjölk från bönderna som syndabockar.

Fram till i fredags hade 432 fall av njursten hos spädbarn konstaterats.

TT