2 000 räddade undan vatten- massorna

Tusentals väntar ännu på hjälp

1 av 6
Poliser i räddningstyrka på väg att undsätta nödställda i Port Arthur.
NYHETER

Minst sju personer omkom då orkanen Ike drog över Texas.

Samtidigt räddades nästan 2000 personer – som vägrat evakuera – undan vattenmassorna.

Sju personer uppges ha omkommit i Texas till följd av orkanen Ike. Siffran är dock preliminär och myndigheterna befarar att den kan komma att stiga.

Det ihållande regnet i Houston-området väntas fortsätta att orsaka problem med översvämningar och hindra sökandet efter drabbade människor.

Osäkra siffror

Under söndagen uppgavs att 1984 personer, som vägrat att evakuera, hittills räddats undan den osäkra tillvaron i Galveston. Hur många ytterligare som skulle behöva samma hjälp är ännu oklart.

Somliga uppskattar att 140000 människor ignorerade uppmaningen att lämna särskilt utsatta områden. Andra menar att den verkliga siffran snarare ligger kring 10000.

Dyr orkan

När invånarna i Galveston kommer att kunna återvända till sina hem vet man inte heller. Stora områden ligger under vatten och tusentals byggnader har förstörts. Enligt nyhetsbyrån AP kan det ta en månad innan strömförsörjningen är tillbaka.

I Houston hade Ike krossat skyskrapornas fönster och fyllt gatorna med bråte och glassplitter. Busskurer hade slitits sönder och plåttak rivits av byggnader.

Enligt en preliminär uppskattning från försäkringsbolagen kommer skadeanspråken efter Ikes framfart att hamna mellan 8 och 18 miljarder dollar.

Bensinbrist

En fjärdedel av USA:s oljeproduktion och raffinaderiverksamhet stod på söndagen stilla. I Houstonområdet väntas raffinaderierna hålla stängt i ytterligare drygt en vecka till följd av orkanen Ike. Det sade senator Kay Bailey Hutchinson till CBS.

– Raffinaderierna ligger i stort sett nere. Det lär ta åtta eller nio dagar innan de är igång igen. Så det kommer att vara bensinbrist på grund av elavbrott och översvämningar, sade Hutchinson till tv-kanalen.

President George Bush, som förklarat Texas vara ett federalt katastrofområde, meddelade enligt AFP att han ska besöka drabbade orter på tisdag.