Här tar polisen ”Doktor Bluff”

Pepparsprej tvingade bedragaren att ge upp

1 av 4 | Foto: caroline eriksson
JAKTEN SLUT Här lägger poliserna ner bedragaren på marken innan han förs till stationen. Efter gårdagen är han misstänkt för en hel rad brott – bland annat försök till grov misshandel.
NYHETER

Här grips den 67-årige miljonbedragaren efter en biljakt genom Filipstad.

”Doktor Bluff” gav sig inte utan dramatik:

– En polisman krossade sidorutan och hängde sig in och sprutade pepparsprej i ansiktet på honom, säger kommissarie Jonny Thomann.

”Doktor Bluff” har varit känd av rättsväsendet i snart 50 år. Med sin duperingsförmåga har han lurat till sig bilar och hotellnätter för miljonbelopp.

Öknamnet fick 67-åringen genom att han förut ofta presenterade sig som läkare. Efter ett långt uppehåll har han slagit till igen på klassiskt ”Doktor Bluff”-maner”:

Först lurade han till sig en bil från en bilfirma. Sedan gav han sig iväg på en avkopplande hotellvistelse.

”Mycket charmant”

I torsdags checkade ”Doktor Bluff” in på Bredsjö Herrgårdar i Bergslagen för att vila upp sig och bo gratis under fem dagar.

Men en gäst på hotellet kände igen bedragaren och varnade personalen.

– Vi slog upp ”Doktor Bluff” på internet och insåg att det var en skojare. Men det var svårt att tro. Han är en äldre och mycket charmant man, säger Camilla Larsson på Bredjö herrgårdar.

Körde en stulen bil

Så när ”Doktor Bluff” smet från hotellnotan i söndags var personalen beredd och ringde polisen. Bilen han körde visade sig vara anmäld stulen i augusti i år.

Strax före klockan två i söndags fick den första polispatrullen syn på hans bil någon mil norr om Filipstad.

Men trots blåljus och stopptecken vägrade 67-åringen att stanna. Bilfärden gick vidare i centrala Filipstad, mot rödljus, över gräsmattor och gator.

Vid brandstationen körde han nästan in i en polisbil och flykten var tillfälligt över.

När han försökte smita iväg igen fick en av poliserna nog och tog upp jakten till fots. Han krossade sidorutan på bedragarens bil, krängde sig in och högg tag i ratten.

Fortsatte köra

Men ”Doktor Bluff” fortsatte att köra med polismannen hängande genom bilrutan och stötte i ytterligare en bil under färden.

– Men när han fick pepparsprej på sig gav han upp, säger kommissarie Jonny Thomann vid Värmlandspolisen.

Nu sitter 67-åringen anhållen i polishuset i Karlstad, misstänkt för bedrägeri, olovligt förfogande, försök till grov misshandel och grov vårdslöshet i trafik.

– Vi har hållit ett inledande förhör med honom. Men först när han pratat med sin försvarare kommer han förklara sin inställning till anklagelserna. Försvaren kommer utses i morgon (läs: i dag), säger Christer Stöllman på krimjouren i Karlstad.

FAKTA

"Doktorns" digra brottskarriär

”Doktor Bluff” dömdes för brott för första gången vid 17 års ålder – till åtta månaders straffarbete.

Fram till 1998 hade han stått inför rätta 29 gånger och hans sammanlagda strafftid är något mer än 25 år.

Här är ett axplock av ”Doktor Bluffs” bedrägerier genom åren:

2007 under juli månad slog han till på Öland. Han gästade Sandby Pensionat och smet från notan.

2003 blev ”Doktor Bluff” flitigt omskriven efter att ha lurat TV3:s Efterlyst. Han hade lovat att medverka i ett specialprogram om bedragare, men dök aldrig upp. Däremot lämnade mannen en hotellnota efter sig på drygt 6 000 kronor.

1997: ”Doktor Bluff” åtalades vid Karlstad tingsrätt för 13 fall av bedrägeri.

Efter det skulle han leva hederligt. Sa han.