Svensk man mördad på Filippinerna

UD: ”Vi inväntar polisrapport”

NYHETER

Ytterligare en svensk medborgare har mördats på Filippinerna.

Tidigt i går morse hittades en man i 50-årsåldern död.

– Det här är en enstaka händelse. Vi avråder inte från att resa till Filippinerna, säger Miriam Mannbro vid UD:s pressjour.

Mannen är enligt UD utflyttad från Sverige och har bott på Filippinerna sedan många år. Exakt hur mordet har gått till är ännu inte kartlagt.

– Det skedde tidigt i går morse lokal tid och vi inväntar polisrapport, säger Miriam Mannbro vid UD:s pressjour till aftonbladet.se.

Det är Sveriges ambassad i Bangkok som via det svenska konsulatet i Manilla sköter kontaketen med den filippinska polisen.

Tredje gången i år

Det är tredje gången hittills i år som svenskar utsätts för grova brott på Filippinerna. Den 21 juni i år sköts en svensk man, hans hustru och deras gemensamma barn ihjäl i familjens hem på ön Cebu. Det var efter att några grannar sett rök komma ut från huset och slagit larm som den rånmördade familjen hittades. Polisens teori är att familjen utsatts för ett brutalt rånmord. I villan hittades bland annat ett uppbrutet kassaskåp.

I början av juli sköts en svensk man i 50-årsåldern med flera skott - men överlevde.

Försämrat säkerhetsläge

På grund av det försämrade säkerhetsläget på Filippinerna avråder Utrikesdepartementet från och med oktober förra året från alla resor till Mindanao och Sulu-arkipelagen. Men var den svenske mannen ska ha mördats i går vet inte personalen vid Utrikesdepartementet.

– Det här är en enstaka händelse. Vi avråder inte från att resa till Filippinerna, säger Miriam Mannbro.

ARTIKELN HANDLAR OM