Nätdejting bakom fler våldtäkter

Men många våldtäksmän slipper undan

NYHETER

Antalet polisanmälda våldtäkter har ökat kraftigt.

Brottsförebyggande rådet, Brå, tror att en av förklaringarna kan vara en ändrad lagstiftning.

En annan förklaring kan vara dejtingsajter där förövare och offer möts.

Foto: frida lenholm
Nätdejting leder till fler ytliga kontakter. Det kan vara en anledning till att våldtäkterna ökar i Sverige tro Brottsförebyggande Rådet, BRÅ.

– Framförallt ökar våldtäkterna där parterna inte känner varandra eller bara är ytligt bekanta. Det är svårt att uttala sig exakt, men vi tror att det beror på ändrade vanor. Folk träffas oftare på dejtingsajter och har fler ytliga kontakter nu, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå, till DN.

Brås statistik visar att antalet anmälda våldtäkter ökat med 55 procent om man jämför de två första kvartalen 2004 och motsvarande period 2008.

De våldtäktsanmälningar där parterna varit helt obekanta eller endast känt varandra ytligt har enligt Brå ökat med tio procent under åren 2005 till 2006.

Falsk trygghet

Linda Jonsson som är projektledare på en specialenhet vid Barn- och ungdomspsykiatrin Elefanten i Linköping uppger till DN att det ofta är problematiskt att komma i kontakt med drabbade unga kvinnor.

– Det är unga flickor som dejtar med killar, ofta jämnåriga, på nätet. Kanske har de till och med varit med och gjort upp i förväg att de ska mötas och ha sex. Men det är lätt att invaggas i falsk trygghet när man sitter hemma framför datorn, när det blir verklighet är det en annan sak, säger hon.

Enligt Linda Jonsson kan flickorna efteråt ha dåligt samvete och vågar inte anmäla händelsen, kanske därför att de i början själva har varit aktiva i kontakten med förövaren.

Granska rättssystemet

2005 trädde en ny sexualbrottslagstiftning i kraft som bland annat innebär att övergrepp som tidigare rubricerades som sexuellt utnyttjande istället skulle bedömas som våldtäkt. Detta kan också ha haft en betydelse i sammanhanget, anser Brå.

Samtidigt visar en ny rapport från Amnesty att många våldtäktsmän slipper undan och kräver därför en förändrad lagstiftning.

Katarina Bergehed är kvinnorättsansvarig vid Amnesty och ansvarig för Sverigedelen i den rapport om våldtäkter som presenteras under tisdagen. Hon anser att det är anmärkningsvärt att man inte i större utsträckning har lagt energi på att ta reda på varför inte fler åtal väcks och sedan leder till domar.

– Alla säger att det är prioriterat att öka lagföringen för våldtäkt. Men då måste man på allvar genomföra granskningar av rättssystemet som ger underlag för förbättringar, säger hon till DN.