”Försäkringsjätte riskerar kollapsa”

Analytiker: Kolossala AIG riskerar gå i konkurs

NYHETER

Bank- och försäkringsaktier fortsatte att ta rejält med stryk när tisdagens börshandel drog i gång i Asien och Europa.

Huvudorsaken var den utbredda oron för att den amerikanska försäkringskoncernen AIG ska kollapsa.

AIG var tidigare världens högst värderade försäkringskoncern. Men sedan årsskiftet har 92 procent av AIG:s värde på börsen gått upp i rök.

”Svåra följder”

Koncernens kreditbetyg sänktes av flera institut i måndags trots att delstaten New York har gått in med ett nödlån på 20 miljarder dollar.

De lägre kreditbetygen kan tvinga AIG att försöka få in mer pengar eller att säga upp försäkringskontrakt, vilket kan bli början på en kedjereaktion där koncernens fortlevnad ställs på spel.

Analytiker varnade för svåra följder om AIG går samma öde till mötes som Lehman Brothers eller Bear Stearns, som tvingades kasta in handduken i mars i år.

– AIG har mycket större global närvaro. Deras kundbas globalt är ganska omfattande, förklarade en analytiker för Reuters.

”Stora smällen”

– Om AIG faller blir det den stora smällen. AIG har mer att göra med oljepriset just nu än saudierna, sade en annan.

Flera av måltavlorna i USA:s bolånekris handlas på Frankfurtbörsen, där AIG tappade 11 procent av sitt redan decimerade värde på måndagen. Merrill Lynch, som i helgen gjorde upp om att i framtiden ingå i Bank of America, föll med 7,3 procent.

Även europeiska finansaktier tog stryk, däribland brittiska HBOS, som tappade nästan en femtedel av sitt börsvärde i måndags. På tisdagen försvann ytterligare 16 procent.

HBOS är särskilt utsatt då banken har stor exponering mot obligationer med kopplingar till bostadsmarknaden.