Här stoppas knarkubåten

”Det här var den farligaste operationen i min karriär”

Foto: U.S. Coastguard
Ubåten var lastad med sju ton kokain när kustbevakningen slog till.
NYHETER

När kustbevakningen gick ombord försökte smugglarna fly i panik.

Men myndigheterna kunde gripa fyra personer – och beslagta de sju ton kokain som fanns ombord.

– Det här var den farligaste operationen i min karriär, säger Todd Bagetis vid kustbevakningen i ett pressmeddelande.

I lördags upptäckte flygplan från den amerikanske kustbevakningen farkosten cirka 55 mil utanför Guatemalas kust och skickade fartyget USS McInerney till området.

Gick ombord i mörkret

Två småbåtar skickades sedan från McInerney mot den misstänkta farkosten, en så kallad semi-undervattensfarkost, som kan färdas under ytan men inte lika djupt som en riktig ubåt.

I skydd av mörkret gick patrullen från kustbevakningen ombord på farkosten.

När smugglarna insåg att kustbevakningen var ombord försökte de i panik slå motorerna i back i hög hastighet så att myndighetspersonalen skulle kastas av farkosten.

Smugglarna försökte också öppna ventilerna och sänka farkosten – men gav upp när kustbevakningens personal beordrade dem att stänga ventilerna, skriver den amerikanska kustbevakningen i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Försökte sänka farkosten

Fyra misstänkta smugglare greps – och sju ton kokain beslagtogs i operationen.

Enligt kustbevakningen var farkosten utrustad med högteknologiska navigationssystem och kommunikationsutrustning och har kapacitet att färdas från Sydamerika till San Diego i Kalifornien utan att stanna för att tanka.

Enligt den amerikanska kustbevakningen är äntring av semi-undervattensfarkoster särskilt farligt eftersom smugglarna när de upptäcker myndigheterna ofta försöker sänka farkosten och bevismaterialet till havets botten.