Husqvarna sparkar 850

Sämre försäljning gör att 300 förlorar jobbet i Huskvarna

NYHETER

Trädgårdsmaskinstillverkaren Husqvarna brottas med sämre försäljning, främst i USA.

För att spara pengar sparkar man nu 850 anställda, varav 300 i Sverige.

– Jag beklagar, men vi måste anpassa oss till det rådande marknadsläget, skriver vd Bengt Andersson i ett pressmeddelande.

Husqvarna, som tillverkar motorsågar, gräsklippare och andra trädgårdsprodukter, flaggar för att resultatet för året tredje kvartal blir lägre än väntat. På grund av lägre försäljning räknar bolaget med att kvartalets rörelseresultat landar på cirka 300 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Ska spara 300 miljoner

För att kapa kostnaderna kommer omkring 850 anställda att tvingas lämna företaget. 300 av dem som förlorar jobbet återfinns i Huskvarna. Sparåtgärden genomförs under hösten 2008 och under första halvåret nästa år efter förhandlingar med facket.

– Jag beklagar att vi måste göra personalneddragningar. Men vi måste ta ut effekterna av rationaliseringarna och även anpassa oss till det rådande marknadsläget. Vi kommer inte att bygga upp lager inför den kommande säsongen i samma omfattning som föregående år”, skriver vd Bengt Andersson i en kommentar.

Bolaget hoppas kunna spara cirka 300 miljoner kronor om året. Sparpaketet väntas nå full effekt under tredje kvartalet nästa år.

Främst tjänstemän

– Syftet med neddragningarna, som främst avser tjänstemän och andra indirekta befattningar, är att sänka de fasta kostnaderna i koncernen. Neddragningarna inkluderar även en anpassning av kapaciteten i fabriken i Huskvarna till följd av rationaliseringar och utflyttning av viss tillverkning till andra enheter inom koncernen, skriver Husqvarna i ett pressmeddelande.

Husqvarna märkte i våras att försäljningen började vika rejält.

Sämre i USA

– Det var framför allt i USA som efterfrågan föll rejält. Men vi har också sett en kraftig nedgång i efterfrågan i Europa på exempelvis gräsklippare, säger bolagets informationschef Åsa Stenqvist till TT.

– Det har också varit en dramatisk nedgång i efterfrågan från byggindustrin.

Husqvarnafabriken sysselsätter 1 100 anställda och där ska personalstyryrkan bantas med 300. De övriga 550 jobben som ska bort är jämnt fördelade på koncernens anläggningar i övriga Europa och USA.

Företagsledningen är optimistisk om en positiv försäljningsutveckling nästa år.

– Men det trodde vi förra hösten också inför årets säsong, säger Åsa Stenqvist.

TT