Ingen räntehöjning i USA

NYHETER

Trots finanskrisen lämnar USA:s centralbank sin viktigaste styrränta orörd på 2,0 procent.

Förra veckan hade många analytiker sagt att orörd ränta var det mest sannolika beslutet. Men efter måndagens debacle med Lehman Brothers fall och köpet av Merril Lynch väntade sig de flesta bedömare sänkt ränta för att hålla kreditflödena uppe.

Beslutet på Feds möte var enhälligt, och togs med hänsyn till riskerna för sjunkande tillväxt och högre inflation, hette det i Feds förklaring.

Industriindex sjönk

I söndags deklarerade centralbanken att man skulle acceptera flera typer av säkerhet än hittills för att ge lån till investmentbankerna, allt för att hålla systemet i gång. Fed valde alltså att försöka lugna finansmarknaderna genom att erbjuda bättre lånemöjligheter hellre än att sänka räntan.

En dryg kvart efter beskedet hade Dow Jones industriindex sjunkit med 0,7 procent och Nasdaqs kompositindex med 1,0 procent.

Såväl den amerikanska som många andra länders centralbanker har pumpat in pengar i finansmarknaden för att förhindra kollaps.

Fed förklarade nu att räntan redan varit på en låg nivå sedan april, och att åtgärderna man tagit till för att lossa på kredithinder kommer att ge tillväxt över tid.

Stimulanspaket hjälpte

Federal Reserve har fått försöka hålla isär vad som är illa fungerande kreditmarknad och vad som är negativ tillväxt när den stakat ut sina ingrepp.

Tidigare försvagningar i ekonomin fick Fed att sänka räntan sju gånger i rad med sammanlagt 3,25 procentenheter från september i fjol till april.

Ett stimulanspaket och bra efterfrågan på amerikanska varor utomlands hjälpte tillväxten att hålla någorlunda nivå, 3,3 procent på årsbasis, under andra kvartalet i år. Men för tredje och fjärde kvartalet väntas minskad efterfrågan. Arbetslösheten i USA har ökat åtta månader i rad och var i augusti den högsta på fem år med 6,1 procent.

TT