Indianerna surfar – för överlevnad

NYHETER

Flera indianstammar är på väg att dö ut.

Nya knep måste till för överlevnad.

Suruifolkets trumfkort: Google Earth.

Stammen har sin hemvist i den brasilianska delen av Amazonas. Medlemmarna är 1 200 till antalet, en siffra som stigit de senaste decennierna.

Men en gång var de 5 000 indianer.

Sedan kom den vita mannen.

I september 1968 insjuknade stammens medlemmar i mässling, tuberkulos och vanliga förkylningar. Sjukdomar man inte var resistanta mot – varpå man snart bara var 260 personer kvar.

Ständigt hot

Sedan dess har man åter vuxit i antal.

Men hotet från omvärlden finns där ständigt. Det berättar suruihövdingen Almir för Svenska Dagbladet.

Timmerbolag, odlare och köttuppfödare tränger snabbt allt längre in i skogen. Allt närmare indianernas reservat.

Spana och slå larm

Men Almir, 34, tror sig att Google Earth ska kunna hjälpa stammen i kampen mot inkräktarna och har nu tagit kontakt med företaget.

Förhoppningen är att man med hjälp av satellitbilder, datorer och internet ska kunna spana – och slå larm.

– Det handlar om vår överlevnad, vår framtid som ett eget folk, säger han.

Svenska Dagbladet berättar att folk från Google Earth på plats ute i reservatet i juni för att lära surui-medlemmar att surfa, blogga, läsa kartor och lägga ut information om sig själva på nätet. Sista september åker Almir till Kalifornien för att träffa cheferna i Google Earth.

Övertyga regeringen

Men han behöver inte bara finslipa samtliga detaljer med dem. Eftersom det gäller samarbete med ett utländskt företag måste man också övertyga regeringen i huvudstaden Brasilia.

Enligt Brasiliens grundlag ska marken tillhöra indianerna. Men odlarna hävdar att det riskerar strypa den ekonomiska utvecklingen i regionen.

– Fallet är prejudicerande, säger Almir. Om HD tummar på gränserna kommer alla andra reservat att hamna i riskzonen. Därför är det så viktigt att HD slår fast att konstitutionen ska gälla.

ARTIKELN HANDLAR OM