Krisen kan fördjupa svensk lågkonjunktur

Annika Creutzer om hur världsekonomin påverkar Sverige

NYHETER

Bankkrisen i USA kan påverka oss i Sverige på flera sätt.

– Först och främst skapar det en oro på finansmarknaden och därmed stiger räntan mellan banker och vi får betala mer för lån, säger Annika Creutzer, chefredaktör för Privata Affärer.

I dag klockan 12.00 kan du chatta med henne på aftonbladet.se och få svar på dina frågor om bankkrisen.

Annika Creutzer.

Annika Creutzer berättar att bankkrisen i USA dämpar hela världsekonomin.

– Det innebär att vi kan gå in i en lågkonjunktur snabbare och starkare än sett bara till den svenska ekonomin och det ökar risken för arbetslöshet.

Hur långvarig kommer lågkonjunkturen i Sverige bli och vilka blir dess största effekter?

– Lågkonjunkturen i Sverige kan om man ser till yttre faktorer bli lång och djup men om man ser till svenska faktorer har vi en god ekonomi i grunden med bra statsfinanser och stabila och effektiva företag. Det tyder på en kortvarig lågkonjunktur. Den internationella situationen kan dock förvärra den svenska lågkonjunkturen. Annars har vi i Sverige ett guldläge för att gå in i en lågkonjunktur eftersom regeringen kan mildra effekten med hjälp av skattesänkningar.

Vad kommer hända med reporäntan och bolånen i kort och längre perspektiv?

– De närmaste månaderna kan vi räkna med dyrare lån i och med att internbanksräntan troligen stiger. Men sannolikheten ökar också för att Riksbanken sänker reporäntan tidigare och då får vi lägre bolån. Om ett halvår eller så kan vi få den förändringen. Om finanskrisen skruvar ner lågkonjunkturen snabbare så kan Riksbanken sänka reporäntan snabbare också.

Hur påverkar bankkrisen och lågkonjukturen priserna på bostadsrätter och villor här och hur lång blir effekten?

– Lågkonjunkturen påverkar så vi får mindre pengar att handla för och vi köper bostäder utifrån vad plånboken tillåter. Samtidigt har vi haft en kraftig prisuppgång, det har varit kraftigare stegringar i bostadspriserna än tillväxten i ekonomin och det talar för att nedgången i bopriser kan bli långvarig. Det kan hända att det tar ett till två år innan priserna stiger igen, undantaget de mest attraktiva områdena. På orter som drabbas mer av lågkonjunkturen kan bostadspriserna rasa kraftigt.

Vad händer med mina lån, sparpengar och fonder om min bank här i Sverige går i konkurs?

– Det är inte troligt att en svensk bank går i konkurs men man ska aldrig säga aldrig. Se över så dina sparpengar är täckta av insättningsgaranti. Du hittar information om det på bankens hemsida eller hos Riksgälden. Fråga din bank om du är osäker. Aktieindexobligationer är exempelvis inte skyddade. Vad gäller ens lån så slipper man aldrig betala utan fordringarna säljs vidare, säger Annika Creutzer.

ARTIKELN HANDLAR OM