Terrordåd vid USA:s ambassad i Jemen

14 personer dödade vid attentatet

Foto: ap
USA:s ambassad i Jemen attackerades på onsdagen.
NYHETER

USA:s ambassad i Jemen angreps med en bilbomb och raketbeskjutning på onsdagen.

Minst 14 personer uppges ha dödats.

– Jag tittade ut genom fönstret och vi såg den första explosionen – ett massivt eldklot väldigt nära USA:s ambassad, säger ögonvittnet Trev Mason till CNN.

Ett vittne berättar för nyhetsbyrån AFP att ambassaden i Jemens huvudstad Sanaa attackerades med raketeld vilket leddde till en serie explosioner, en enorm eldboll och intensiv skottlossning.

Minst 14 personer uppges ha dödats. Sex av de omkomna ska ha varit jemenitiska soldater och fyra tillhörde angriparna, uppgav en icke namngiven jemenitisk säkerhetskälla. Dessutom dödades tre förbipasserande jemeniter och en indisk kvinna som befann sig på gatan, skriver TT.

”Kraftiga explosioner”

Den första smällen skedde när en bil körde upp framför den kraftigt befästa ambassaden och exploderade mitt framför huvudingången. Beväpnade män i en andra bil ska därefter ha öppnat eld mot ambassadens säkerhetsvakter. De använde både handeldvapen och raketer, rökpelare steg från platsen.

– Skottlossningen pågick i 15-15 minuter och följdes av två ytterligare kraftiga explosioner, säger ögonvittnet Trev Mason till CNN.

Flera jemenistiska polismän som var posterade vid byggnaden dödades i angreppet, uppger vittnet för AFP.

– Jag såg en enorm eldboll mycket nära ambassaden, berättade han kort efter dådet. Kort därpå kom ambulanser. Situationen är mycket spänd nu.

Tungt beväpnade

Hundratals tungt beväpnade säkerhetsvaker skickades till platsen efter angreppet, uppger AP:s reporter på plats.

Inga anställda vid ambassaden ska ha skadats i attacken. Personalen togs snabbt till en ”säkert plats”, uppgav en ambassadkälla.

Någon timme senare tog en grupp som kallar sig Islamiska jihad i Jemen på sig ansvaret för dådet. Gruppen hotade med angrepp i andra arabländer i regionen och uppmanade Jemens president att frige några av dess medlemmar från fängelse, rapporterade tv-kanalen al-Arabiyya.

Uppmanar till försiktighet

Ambassaden manade alla amerikaner i Jemen att ”vara försiktiga och vidta säkerhetsåtgärder, att vara uppmärksamma och att undvika folksamlingar och demonstrationer samt att hålla en låg profil”. Vidare uppmanades amerikanerna att variera sina resrutter och de tider som de reser på, skrev AFP.

I mars i år träffades en flickskola som ligger i grannfastigheten av tre granater i ett angrepp som var riktat mot ambassaden. En vakt dödades och mer än ett dussin flickor skadades i attacken, skriver AP.