Experterna svarar på läsarnas frågor

1 av 3
NYHETER

Bankkrisen i USA får konsekvenser långt bortom landets gränser.

De senaste dagarnas ekonomiska turbulens har även skakat om svenskarna.

Aftonbladet.se gav läsarna möjligheten att ställa 15 frågor till två experter – Annika Creutzer, chefredaktör på Privata affärer, och Annika Winsth, chefsanalytiker på Nordea.

Hur kan en bankkris i USA påverka oss i Sverige?

Annika Creutzer: Först och främst blir bolånen lite dyrare. Bankerna tar ut mer när de lånar av varandra i orostider och det slår igenom på den ränta de tar av oss. Men framför allt drar det ner kraften i hela världsekonomin. Därmed påverkar det även jobben i Sverige.

Jag köpte en lägenhet för en månad sedan. Nu ska jag sälja min. Vad kan du ge för råd till folk i min situation?

Annika Creutzer: Tyvärr hamnar du nog i värsta möjliga läge. Oron gör att många drar sig för att köpa lägenhet och ta stora lån. Den som har möjlighet att avvakta kan troligen få ut lite mer när läget klarnar. Men om du måste sälja nu så ställ krav på din mäklare att han eller hon gör allt för dig.

Hur tror du boräntorna kommer påverkas av det kaos som råder?

Annika Creutzer: I det korta loppet, de närmaste månaderna, gör det lånen dyrare. Det beror på att bankerna lägger på när de lånar av varandra i orostider och det slår igenom på våra lån. Men samtidigt gör oron att den svenska ekonomin går snabbare in i lågkonjunkturen och det talar för att Riksbanken kan sänka sin styrränta tidigare än prognosen visar. Det påverkar direkt de rörliga bolånen.

Hur kan vi småsparare dra nytta av denna kris? Vi som har några tusenlappar över att investera någonstans, vad för tecken ska vi leta efter att det bottnat och börjar vända?

Annika Creutzer: Du kan göra som de stora investerarna och handla på börsen. Men tänk på att det är stor risk. Du kan också börja månadsspara i fonder om du inte redan gör det. Några hundra kronor i månaden bör med tiden bli en bra placering. Men räkna inte med något snabbt klipp. Ett mått på när botten av finanskrisen är nådd är när bostadspriserna i USA börjar vända uppåt. Men krisen sprider sig till Europa så håll koll på bostadspriser här. Just nu går de åt andra hållet.

Är det här värre än depressionen på 1930-talet?

Annika Creutzer: Nej, inte utifrån vad vi vet idag. Idag är världsekonomin så mycket större. Vi får inte glömma att de nya ekonomierna fortsätter att växa och det gynnar alla.

Vad ska vi göra med som sitter med aktier nu? Min depå är minus 26 procent hittills. Ha is i magen eller sälja innan det rasar ännu mer? Behöver pengarna inom 2-3 år.

Annika Creutzer: Två-tre år är kort tid för en aktieplacering. Det troliga är att börsen hinner repa sig men du kan inte vara säker. Sälj dina aktier stegvis och inte allt på en gång.

Kan några svenska banker gå omkull? I så fall vad händer om man har bolån i den banken?

Annika Creutzer: Banker kan alltid gå omkull. Men det är högst osannolikt. Dina lån blir du inte av med vid en konkurs. Fordringarna köps av någon annan. I värsta fall får du en ny långivare som är tuffare mot dig än den nuvarande.

Hur påverkar detta pensionssparandet?

Annika Creutzer: På kort sikt påverkar den allmänna pensionen under utbetalning. Eftersom avkastningen i AP-fonderna varit negativ så kan "bromsen" slå till. Då stiger inte pensionerna lika mycket som de borde. (Detta gäller inte garantipensionerna som styrs av inflationen.) Långsiktigt så påverkar krisen också. Pensionspengar för framtiden växer inte så mycket när hela den svenska ekonomin får lägre tillväxt.

Varför går villapriserna upp och bostadrätterna ner?

Annika Winsth: Tyvärr är det nog bara en tidsfråga innan även villapriserna faller. Det är vänligt att prisförändringar börjar bland bostadsrätter. Nordeas bedömning är inte något prisras, men fallande priser för såväl villor som bostadsrätter nästa år.

Hur är det med kontanta medel på en bankkonto i en svensk bank? Vilket är worst-case scenariot? Kan mina kontanter gå upp i rök?

Annika Winsth: I Sverige finns det en bankgaranti som täcker upp till 250 000 kronor. Dessa pengar är du garanterade.

Kan man pâ ett ungefär förutse hur länge denna kris eventuellt kan vara. Kan det röra sig om flera år?

Annika Winsth: Ja, tyvärr finns den risken. Det är en bankkris och det brukar ta minst 2-3 år. Än så länge har vi avverkat ett år.

Vi ska köpa hus i dagarna och ta lån är det dumt nu? Bör man vänta?

Annika Winsth: Min bedömning är att priserna kommer att gå ner även på villor. Var huset ligger och hur viktigt just det huset är för din familj har givetvis betydelse. Köper ni bör ni dock se till att ha goda marginaler. Säljer ni inom samma område är risken mindre.

Jag ska snart åka till USA och undrar därför om dollarn kan tänkas stiga eller sjunka. Ska man växla pengar nu eller avvakta?

Annika Winsth: Just nu stärks dollar, men läget är mycket osäkert. Om du inte ska växla väldigt mycket pengar tror jag inte det har så stor betydelse.

Priset på bostadsrätter i Stockholm går ner i pris, och väntas fortsätta. Samtidigt blir det allt svårare att låna? Hur påverkas jag som vill köpa en lägenhet men måste låna?

Annika Winsth: Faller priserna behöver du förstås låna mindre å andra sidan finns det en risk att boräntorna stiger i kölvattnet av turbulensen på finansmarknaderna. På lite längre sikt, säg ett par månader, är vår bedömning att Riksbanken sänker räntan pga en svagare konjunktur.

Var anser du att man ska ha sina pengar i det här läget?

Annika Winsth: Det finns mycket förmånliga ränteplaceringar idag, binder du på ett år kan du få 5-6 % ränta. Har du lån som inte ligger fast till låga räntor är även amortering attraktivt då räntorna är höga och börsen mycket osäker.