Utrikesminister på väg att ta makten

50-åriga Tzipi Livni en stigande stjärna i Israels politik

NYHETER

Utrikesministern Tzipi Livni är ett steg närmare att ta över som Israels premiärminister efter Ehud Olmert. Detta sedan hon med knapp marginal vunnit ordförandevalet i regeringspartiet Kadima.

Foto: reuters
Tzipi Livni.

Den 50-åriga Livni – favoriten inom Kadima före valet – vann med 431 rösters marginal över främsta rivalen transportminister Shaul Mofaz. Livni fick 43,1 procent av rösterna mot 42 procent för Mofaz, meddelade den centrala valkommissionen på torsdagsmorgonen.

Livnis segermarginal krympte successivt under rösträkningen – vallokalsundersökningar tydde på en segermarginal på 10–12 procent.

Kadima leder Israels koalitionsregering och har drygt 70 000 medlemmar. Valdeltagandet var dock lågt och Tzipi Livni bad valövervakaren Arbel att låta röstningen pågå en timme till.

Men Shaul Mofaz, före detta ÖB och försvarsminister, motsatte sig ett förlängd röstning. Han och Livni accepterade till sist en halvtimmes förlängning.

Sannolikt sitter Olmert kvar som tillförordnad premiärminister tills Livni bildar regering – något som kan vara lättare sagt än gjort. Livni kan få svårt att locka med sig ultraortodoxa Shas och rädda koalitionen. Om det inte går blir det val sannolikt i början av nästa år och i så fall väntas Benjamin Netanyahus högerparti Likud vinna.

Livni är en stigande stjärna i israelisk politik och en av regeringens mest populära ministrar. Hon följde med Ariel Sharon när han lämnade Likud för att bilda Kadima.

Livni är utbildad jurist och erkände nyligen att hon i flera år arbetade för underrättelsetjänsten Mossad men slutade när hon fått barn. De senaste åren har hon fört Israels talan i fredssamtalen med palestinierna.

ARTIKELN HANDLAR OM