Så drabbas de av strulet

”Håller inte sina löften”

NYHETER

Har väntat 3 månader på pengarna.

Kenneth Pedersen, 27, arbetssökande, Älmhult, Emmeli, 25, föräldraledig vårdare, Manne, 2, och Nemo, 1 månad.

Familjen Pedersen fick sitt andra barn Nemo i mitten av augusti och kontaktade Försäkringskassan redan i början av juni.

Åtta veckor skulle handläggningen ta, fick de veta. Tre och en halv månad senare väntar de fortfarande på pengarna – trots upprepade löften från myndigheten att lösa problemet snarast.

– Det är för ynkligt att de inte kan hålla vad de lovar, säger Kenneth.

Han är besviken på bemötandet.

– Jag frågade vad de tyckte att vi skulle leva på. ”Du får ju dina pengar sen”, sa de. Men så funkar det ju inte när man själv ska betala räkningar.

”Regnkläderna får vänta”

Har väntat 2 månader på pengarna.

Stefan Adolfsson, 42, arbetssökande, Björneborg, med dottern Matilda, 9.

Stefan Adolfssons dotter flyttade hem till honom från sin mamma i somras. Nu väntar han på två månaders underhållsbidrag (som betalas ut till den förälder som barnet bor hos), totalt cirka 2 500 kronor. Pengar som behövs mer än väl just nu.

– Jag måste vänta med att köpa nya höst- och regnkläder till min dotter tills jag har fått utbetalningen, säger han.

Försäkringskassan kan inte säga när Stefan kommer att få sina pengar. Däremot har han, felaktigt, fått en räkning på samma underhållsbidrag.

– Då höll jag ju på att krypa ur skinnet, säger han.

”Lånade av bekanta”

Har väntat 1 månad på pengarna.

Mattias S de Clercq, 35, psykologstudent, Uppsala, med Alexander, 3,5 månader.

Mattias S de Clercq fick barn i slutet av maj och skulle få ut föräldrapenning i juni. Men pengarna kom en månad för sent på grund av Försäkringskassans underbemanning

– Jag fick låna pengar av bekanta för att kunna betala räkningarna. Det var tufft, säger Mattias.

Men Försäkringskassans miss blir dyrare än så. Mattias är student och eftersom pengarna kom den 1 juli blir Mattias återbetalningsskyldig till CSN.

– Hade pengarna kommit en dag tidigare hade det inte varit några problem. Nu kommer jag tjäna över deras maxtak under detta halvåret.

"Vi hade inte ens råd att åka och bada"

Har väntat i 9 veckor på pengarna.

Vestberg, 32, telefonförsäljare, och barnen Alexander, 10, Emma, 7, och Neo, 1. Jenny Kristensen, 30, föräldraledig och arbetssökande, Sundsvall, sambon Peter

Trebarnspappan Peter Vestberg, 32, blev sjukskriven för diskbråck i slutet av maj.

Men Försäkringskassans utlovade handläggningstid på 4 till 6 veckor blev 9 veckor. Familjen tvingades till slut gå till socialen för att kunna köpa mat.

– Vi kunde inte göra något med ungarna på hela sommaren, vi hade inte ens råd att ta bussen för att åka och bada. Man känner en sån skuld, en sån ångest, säger Peter.

Det ekonomiska biståndet på 7 000 kronor skulle inte krävas tillbaka, lovade socialen.

Men det stämde inte – när sjukpenningen till slut betalades ut drogs hälften bort för att återbetala vad som visade sig ha varit ett lån, inte ett bistånd.

Det tog knäcken på familjens ekonomi. Nu sitter Peter och sambon med skulder till vänner och familj, skulder som de inte vet hur de ska betala.

Peter är förtvivlad. Oron gör att han inte kan sova på nätterna.

– Om vi hade fått pengarna från Försäkringskassan i tid hade vi inte behövt låna. Nu vet jag inte hur vi ska kunna komma på fötter igen. Jag vet inte hur länge jag orkar, säger han.

”Vi har tömt sparkontot”

Har väntat 3 månader på pengarna.

Jeanette Ottosson, 41 år, utbildningsadministratör, Stockholm, och barnen Anton, 9, och Lisa, 6.

Före midsommar begärde Peter Ottosson föräldrapenning. Familjen väntar fortfarande, tre månader senare, på pengarna, 8 000 kronor.

Kassan hävdar att Peter inte har några dagar kvar att ta ut och att Jeanette måste överlåta dagar till honom. Men uppgifterna på Försäkringskassans webbtjänst

säger tvärtom.

– Konsekvensen är att vårt sparkonto har tömts. Då har vi tur som haft den möjligheten. Man undrar ju hur de som är ensamstående eller har en sämre ekonomisk

situation ska klara det, säger Jeanette.

”Jag fick låna av banken”

Har väntat 1 månad på pengarna.

Terese Larsson, 34, Flen.

Terese Larssons skulle få ungefär 11 000 kronor i juli av Försäkringskassan i föräldrapenning. Men hon såg inte röken av pengarna.

– Jag fick låna pengar av banken för att få ekonomin att gå ihop. Den här sommaren har inte varit särskilt rolig för mig och min son.

Det värsta för Terese var att inte att få något besked av Försäkringskassan när hon ringde.

– Första gången sa de att omorganisationen av Försäkringskassan hade gjort att det tog tid. Sedan var det semestrar.

I slutet av augusti fick till slut Terese sina pengar.

– Man är väldigt utsatt när man väntar och bara se hur räkningarna kommer in. Då blir man också känslig för hur man blir bemött av Försäkringskassan.