Nytt bakslag för Annika Östberg

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Svenskan Annika Östberg har suttit fängslad i Kalifornien sedan 1981.
NYHETER

Annika Östberg Deasy, 54, får inte sitt straff tidsbestämt av Kaliforniens kriminalvårdsnämnd.

Det är fjärde gången som svenskan misslyckas och nu dröjer det ytterligare två år innan hon kan ansöka igen.

– Det var emotionellt – för alla inblandade, säger Nina Ersman, Sveriges generalkonsul i Los Angeles.

Hon är dömd till fängelse i mellan 25 år och livstid för medhjälp till två mord som hennes pojkvän utförde 1981. Ett av offren var polis. Före domen 1983 tillbringade Annika Östberg två år i häkte.

Det är fjärde gången som svenskan misslyckas med att få sitt straff tidsbestämt. Hennes mål är att bli överförd till svenskt fängelse och avtjäna resten av strafftiden här. Beslutet kom efter ett fyra timmar långt sammanträde där nämnden i detalj gick igenom vad som hände vid de två morden.

Två år

Nästa gång Annika Östberg kan ansöka om att få sitt straff tidsbestämt är om två år, beslutade kriminalvårdsnämnden som sammanträdde i fängelset California institution for women, som ligger i en ökentrakt öster om Los Angeles.

– Det var värre för henne förra gången. Nu kan hon ansöka om två år igen – istället för tre år som beslutades 2005, säger Nina Ersman, Sveriges generalkonsul i Los Angeles.

Hur reagerade Annika Östberg?

– Det var emotionellt – för alla inblandade. Men hon håller modet uppe.

Nina Ersman beskriver stämningen i sammanträdeslokalen som laddad och mycket känslosam under timmarna som förhandlingen pågick.

En av den mördade polismannens döttrar var där, precis som vid förra försöket 2005.

– Dottern uttryckte sorg och agg. Hon vände sig direkt till Annika Östberg och talade om för henne hur skyldig hon är.

Planerade mord

Nämnden underströk att morden var planerade och lät sig inte nöjas med svenskans svar, som nämndens ordförande fann osanna och undanglidande. Enligt nämnden var Annika Östbergs roll vid morden större än vad hon erkänner.

Vid ett tillfälle fick sammanträdet avbrytas eftersom den hårt pressade Annika Östberg bröt ihop, berättade Ekots reporter som beskrev det hela som ”en plågsam tillställning”.

FAKTA

Bakgrund:

Annika Östberg, född 1954 och uppvuxen i Stockholm, flyttade på 60-talet med sin mor till Kalifornien. Under skoltiden hade hon problem och rymde till San Francisco där hon hamnade i ett heroinmissbruk.

Efter ett äktenskap med en amerikan fick hon efternamnet Deasy. Sedan höll hon ihop med knarklangaren Bob Cox. I april 1981 bråkade paret med en krogägare som Cox sköt till döds. Dagen efter fick paret punktering på sin bil. Cox fick panik när en polis stannade. Han sköt ihjäl polismannen sedan Östberg hjälpt till att ladda vapen under eldstriden. Paret fortsatte flykten i polisbilen. När de stoppades utbröt häftig skottlossning.

Cox hängde sig strax före rättegången. Östberg dömdes 1983 till fängelse i 25 år till livstid. Enligt kaliforniskt lag är hon medskyldig trots att hon inte utförde morden. I en uppgörelse med åklagaren erkände Östberg ”first degree murder” mot att slippa yrkande på dödsstraff.

Hon har 1997, 2002, 2005 och 2008 ansökt om tidsbegränsat straff eller överflyttning till svenskt fängelse. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM