"Den sociala biten är viktigast"

Sara Syvänen spenderar 30 miljarder

NYHETER

Rättvisa är viktigast.

Det anser "miljökramaren" Sara Syvänen som la sin egen budget – och visade finansminister Borg hur pengarna ska spenderas.

Foto: Privat
Sara Syvänen

Den sociala biten – och rättvisan – är viktigast när aftonbladet.se:s läsare Sara Syvänen, 38, får 30 reformmiljarder att pytsa ut.

– Jag tänkte mest att det skulle vara rättvist. Det känns som att de äldre kommer i kläm, liksom sjuk- och psykvården. För att vi ska få ett produktivt Sverige är det viktigt att få in alla i samhället.

Bara en jord

Viktig är också miljön:

– Vi har bara en jord. Våra barn ska ta över och de måste ha någonstans att bo, säger hon – men påpekar att hon även anser att försvaret har en stor roll att spela.

– Det är viktigt med tanke på hur världen ser ut i dag. Det finns risker, det händer mycket. Det är lite läskiga tider, så att banta försvaret tycker jag är vore dåligt. Därför ger jag dem tre av de 30 miljarderna.

Lägre skatt primärt

Posten "sänkta skatter för de som jobbar" får fyra miljarder i Sara Syvänens budget.

– Alla vill väl ha lägre skatt. Det är primärt. Det är dyrt att leva i dag. Och det känns som att lönerna inte har hängt med inflationen.

Pensionärerna tilldelas tre miljarder i sänkt skatt. Därtill får äldreomsorgen två miljarder.

Kulturen kammar noll

Företagen däremot får – ingenting.

– För mig är det viktigast att få samhället att fungera socialt. De som startar eget företag kan ta lån. Eller kämpa sig igenom med eget kapital.

Inte heller kulturen får någonting.

Tossiga politiker

– Nej. Jag går på teater några gånger i månaden, men jag tycker inte att det är lika viktigt som det andra. Miljö, sjukvård, infrastruktur med mera är viktigare, säger Sara Syvänen.

Hur tycker du att regeringarna brukar sköta sig när de lägger budgeten?

– Jag tycker att de är helt tossiga. Just nu kan jag inte komma med något specifikt, men det brukar inte vara rättvist. De har det lätt på fina poster med höga löner. Men vi, fotfolket, lever på ett helt annat plan. Jag kan känna att det är väldigt frustrerande.

De borde lyssna bättre på sina väljare?

– Ja, absolut. Det är ändå vi som bygger Sverige, ser till att allt fungerar. Regeringen delegerar ju bara. Som det är nu är det för svårt att påverka. Och jag tror att många med mig känner att det lovas en massa saker inför valet, men att man sen inte håller det.

Hur ska man göra för att tillgodose alla viljor?

– Alla har självklart sina önskningar. Men det borde finnas en tanke om att den sociala biten är viktigast: vården, skolan och äldreomsorgen.

FAKTA

Sara Syvänens budget

Sänkta skatter för de som jobbar: 4 miljarder

Sänkt skatt för pensionärer: 3 miljarder

Sjukvård/psykiatri: 2 miljarder

Äldreomsorg: 2 miljarder

Utbildning, skola: 5 miljarder

Forskning: 2 miljarder

Infrastruktur: 2 miljarder

Försvar: 3 miljarder

Polis/rättsväsende: 3 miljarder

Företagen: 0

Miljön/klimathotet: 3 miljarder

Kultur: 0

Bistånd: 1 miljard

SUMMA: 30 miljarder

ARTIKELN HANDLAR OM