”En skälig summa för Sveriges ansvar”

JK Göran Lambertz: Agiza har i framtiden möjlighet att stämma staten för förlorad inkomst

NYHETER

I dag fick Ahmed Agiza beskedet att han får tre miljoner kronor i skadestånd från Svenska Staten för den kränkning som han utsattes för när han 2001 utvisades från Bromma Flygplats.

En summa Agiza, enligt hans ombud, hade hoppats skulle vara betydligt högre. Justitekanslern (JK) Göran Lambertz försvarar dock att utbetalningen inte blev högre.

– Tre miljoner är mycket pengar. Det är ett av de högsta skadestånden som svenska staten betalat någon för kränkning, säger JK.

Göran Lambertz.

Ahmed Agiza hade hoppats på ett högre skadestånd än Alzery på grund av att han nu sitter fängslad i Egypten skiljd från sin familj. Men JK anser inte att Agizas nuvarande situation är Sveriges ansvar och skadeståndet blev det samma för de båda männen.

— Agiza anser att han skulle ha fått mer pengar på grund av den orättvisa rättegången han fick i Egypten och att han skiljts från sin familj, men vi anser inte att Sverige är ansvarigt för detta. Vi har därför valt att ge dem lika stort skadestånd, säger JK.

Och fortsätter

— Däremot har vi valt att bryta ut de bitar där vi inte var överens och Agiza har i framtiden möjlighet att stämma staten för dessa bitar och för förlorad inkomst.

Följt internationell praxis

När det gäller skadeståndets storlek har JK haft fria händer att anpassa summan efter internationell praxis något han anser att han gjort.

– Tre miljoner är mycket pengar. Det är ett av de högsta skadestånden som svenska staten betalat någon för kränkning, säger JK.

— Vi anser att detta är en skälig summa pengar för Sveriges ansvar i denna tvångsavisning. Jag har inte känt att det fanns några begränsningar jag behövde följa utan har följt internationell praxis.