ANC: Mbeki måste avgå

”Annars blir det förtroendeomröstning i parlamentet”

Foto: AP
Nelson Mandela tillsammans med efterträdaren Thabo Mbeki till höger och ANC-ledaren Jacob Zuma till vänster.
NYHETER

JOHANNESBURG. Sydafrikas regeringsparti ANC:s mäktiga verkställande utskott uppges ha beslutat att uppmana president Thabo Mbeki att avgå.

Enligt uppgifter till den sydafrikanska tidningen The Times kommer utskottets beslut att meddelas på lördagen. Om Mbeki inte hörsammar uppmaningen från sitt parti kommer ANC enligt vad som tidigare sagts att genomdriva en förtroendeomröstning i parlamentet.

Enligt tidningens källa kommer Mbeki, om han går med på att lämna presidentposten, att avgå inom två veckor.

Tidningen uppger också att en av Mbekis rådgivare har sagt att Mbeki kommer att följa det verkställande utskottets beslut.

Bakgrunden är att Mbeki förra året förlorade posten som ANC-ledare till sin rival Jacob Zuma. Denne har nyligen krånglat sig ur en korruptionshärva som kunde ha inneburit slutet på hans politiska karriär och är nu i det närmaste given att överta presidentposten från Mbeki i valet nästa år. Mbeki har suttit två mandatperioder och kan enligt författningen inte ställa upp för en tredje.

Mbeki har riktat häftig kritik mot sina belackare inom ANC och förnekar kategoriskt att han haft något med korruptionsanklagelserna mot Zuma att göra. Det verkställande utskottet är emellertid till största delen bemannat med ledamöter som stöder Zuma.

Zuma har själv sagt att han vill att Mbeki sitter kvar mandatperioden ut. Men starka krafter inom ANC vill att han träder i Mbekis ställe så snart som möjligt.

Om Mbeki uppmanas att avgå riskerar det enligt bedömare att påverka Sydafrikas ekonomi, då investerare ser Mbeki som den mer företagsvänlige av de två.

TT-Reuters