Glädjesprång på Stockholmsbörsen

Rådet till småspararna: Sitt still i båten

NYHETER

Det var glädjeyra på Stockholmsbörsen när marknaden öppnade på fredagmorgonen. Efter tio minuter hade index stigit med sex procent.

Swedbank var en av de största vinnarna och ökade med hela 23 procent.

– Marknaden är hypernervös. Mitt råd till småspararna är att sitta still i båten tills dess att vi vet mer om utvecklingen, säger Magnus Gustafsson, nyhetschef, veckansaffarer.se.

Stockholmsbörsen hakade på de mycket kraftiga stegringarna på asiens börser när marknaden öppnade på fredagsmorgonen.

– Att det går upp så mycket i dag beror enbart på att finansdepartementet i USA har gått och ut och sagt att det är en räddningsaktion på gång. De exakta detaljerna är inte klara än. Men det står klart att den amerikanska staten är villig att ta över bankernas dåliga tillgångar på den amerikanska bostadsmarknaden, säger Magnus Gustafsson.

Betyder det här att faran för finanskrisen är över nu?

– Syftet är att rädda USA från fler finanskollapser. Men det är för tidigt att säga om det här innebär att inga fler banker kommer att gå i konkurs. Som det ser ut så kommer det att bli ett väldigt omfattande räddningspaket. Marknaden reagerade mycket positivt men frågan är bara hur länge optimismen håller i sig.

Varför reagerar börsen så kraftigt?

– Marknaden är hypernervös. Det har varit väldigt mycket dåliga nyheter ett tag och det här är ett steg i rätt riktning. Men oron finns kvar och bara för att bankerna räddas så betyder det inte att de kommer att börja gå med vinst igen.

Hur påverkas vi svenskar av att amerikanska banker räddas?

– Den svenska ekonomin har en väldigt stark koppling till USA. Den senaste veckan har man sett att de svenska storbankerna har kopplingar till bland annat Lehman Brothers som gick i konkurs. Att det nu lugnar ner sig lite är även positivt för de svenska bankerna. I går meddelade Riksbanken och Finansinspektionen att de svenska bankerna har ett tillfredställande läge. De tål ganska stora kreditförluster och ingen av bankerna behöver räddas men skulle det mot förmodan bli aktuellt skulle Riksbanken kunna gå in och stötta dem.

Hur påverkas bopriserna av att börsen vänder?

– Kortsiktigt betyder det inget för bostadspriserna. Flera bolåneinstitut höjde räntorna idag vilket på sikt kan påverka priserna i negativ riktning. Men samtidigt kan räntan snart komma att sänkas och det borde vara positivt för prisutvecklingen.

Har du några tips till småspararna?

– Ja, sitt stilla i båten. Marknaden är hypernervös och vi vet ännu inte om de positiva signalerna kommer att vara långsiktiga. Men jag tror inte att det kommer att bli nya ras på måndag.

ARTIKELN HANDLAR OM