Kulorna ny ledtråd för Palme-spanarna

Hemligt vittne har heta uppgifter om Mockfjärdsvapnet

1 av 3
Polisen hoppas kunna koppla kulorna i Mockfjärdsvapnet – av samma typ som på bilden – till Palmemordet.
NYHETER

Nya uppgifter om Mockfjärdsvapnet kan leda fram till Olof Palmes mördare.

Ett hett spår om kulorna – och ett hemligt vittne.

– Vi ska ha ett möte med åklagaren inom kort, säger Stig Edqvist, chef för Palmegruppen.

22 år har passerat.

Länge stod en av världens största utredningar – mordet på Olof Palme – stilla.

Men det var innan Mockfjärdsvapnet.

Vapnet fick namnet efter att ha använts i samband med ett postrån 1983 i Mockfjärd, Dalarna. Revolvern hittades i november 2006 under privata dykningar i Djursjön, väster om Mockfjärd.

Men trots expertundersökningar av Statens kriminaltekniska laboratirum, tyska Bundeskriminalamt i Wiesbaden och FBI i USA, har vapnet inte kunnat knytas till Palmemordet.

En analys av den kula som avfyrades vid rånet i Mockfjärd visade att den var av samma typ, tillverkad vid samma tillfälle, som kulorna vid mordet på Olof Palme.

Analys av ammunition

Nu har utredningen, än en gång, fått nytt liv. Polisen inriktar sig nu på analys av de kulor som satt i Mockfjärdsvapnet när de hittades.

I oktober ska Palmegruppen ha ett möte med en åklagare sedan nya uppgifter framkommit. Stig Edqvist, Palmegruppens chef:

– Mockfjärdsvapnet är fortfarande intressant. De tekniska undersökningarna av själva vapnet har inte gett något. Men vad gäller kulorna, där vill jag inte kommentera exakt vad vi fått fram nu.

Enbart undersökning av kulorna ger sannolikt inte hela sanningen. Men tillsammans med ytterligare uppgifter kan Mockfjärdsspåret leda raka vägen till Palmes mördare.

Åklagarmöte

– Det jag kan säga är att det är tekniska detaljer, tillsammans med andra uppgifter, som gör att vi nu ska ha det här mötet med åklagaren.

Och det finns ”andra uppgifter”.

Enligt vad Aftonbladet erfar har polisen ett hemligt vittne med särskilda kunskaper om vapnet. Ett vittne som under en period vistats i Thailand.

”Närmare sanningen”

Sonny Björk, teknisk expert kopplad till Palmegruppen, är förhoppningsfull om Mockfjärdskulorna.

– Kanske kan man tekniskt se om det är samma typ av ammunition som Palmekulan. Men det går ändå inte att säga om det är det vapnet. Men med kompletterande vittnesuppgifter kan man komma närmare sanningen.