800 miljoner till rättsväsendet

Höjda anslag i budgeten till Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Kriminalvården

NYHETER

Regeringen föreslår en satsning på närmare 800 miljoner kronor på rättsväsendet nästa år.

Domstolsverket får dock inte ens hälften av den ökning som man begärt.

Fler poliser och extrasatsningar mot bland annat bidragsbrott har gjort att åklagare och domare fått betydligt fler ärenden att ta hand om under de senaste åren. I år väntas landets domstolar ta emot 40 000 fler mål jämfört med år 2001. Anslagen har dock inte ökat i takt med ärendehögarna.

I budgetpropositionen för nästa år kommer regeringen emellertid att föreslå höjda anslag till bland annat Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Kriminalvården. Sammanlagt vill regeringen tillföra 785 miljoner kronor till rättsväsendet under 2009.

Kan bli mer pengar

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) ser satsningen som en naturligt följd av regeringens tidigare satsningar på fler poliser.

– Jag var själv och besökte åklagare i början av sommaren. De känner av att det är fler yngre och väldigt högt motiverade poliser, det gör att de får fler ärenden. Då vill inte jag att det ska bli något stopp i någon del av rättskedjan, säger han till TT.

Fredrik Reinfeldt lämnar också en öppning för att regeringen kan ge ytterligare resurser till rättsväsendet i budgetpropositionen för 2010.

– Vi kan väl börja med att få på plats det vi nu säger. Men det är klart att vi löpande måste följa att det verkligen får de resurser så att det blir bra resultat, säger han.

Optimistisk generaldirektör

Domstolsverket föreslås få 130 miljoner kronor nästa år. Men trots att det inte ens är hälften av de 300 miljoner kronor som verket begärt är generaldirektören Barbro Thorblad optimistisk. Genom att använda verkets anslagskredit tror hon att domstolarna kommer att klara nästa år utan de anställningsstopp och uppsägningar som annars var aviserade.

– Det är klart vi hellre hade velat ha 300 miljoner. Men vi lever i en verklighet som vi inte styr över själva. Genom att regeringen så tydligt uttalat att man satsar på rättsväsendet tycker vi att det är rimligt att använda anslagskrediten, säger hon till TT.

Att även åklagarmyndigheten får mer pengar nästa år kan dock innebära ökad press på domstolarna.

– Hur stor målökningen blir till följd av det kan vi inte överblicka i dag, säger Barbro Thorblad.

Även från Kriminalvården och Åklagarmyndigheten hörs positiva tongångar.

– Det är inga stora marginaler i verksamheten på något sätt, ens med de här tillskotten. Men nu kommer vi att kunna anställa lite folk under nästa år, säger riksåklagaren Anders Perklev till TT.

Bodström kritisk

Socialdemokraternas rättspolitiske talesman Thomas Bodström är dock kritisk mot regeringens utspel och han lovar mer pengar till rättsväsendet i partiets skuggbudget som kommer att presentera om ett par veckor.

– De här extrapengarna kommer ju otroligt sent. Det har redan skapat skada med alla dessa brottsoffer som har fått vänta på rättegångar. Det visar bara hur illa man hanterar hela rättsväsendet, säger han till TT.

FAKTA

Satsningen på rättsväsendet

Totalt vill regeringen tillföra 785 miljoner kronor till rättsväsendet för år 2009. Dessutom väntas rättsväsendets utgifter minska med 150 miljoner kronor till följd av den sänkta arbetsgivaravgiften.

Åklagarmyndigheten får 59 miljoner kronor i år och 80 miljoner kronor 2009.

Ekobrottsmyndigheten får 20 miljoner kronor 2009.

Domstolsverket får 35 miljoner kronor i år och 130 miljoner kronor 2009.

Kriminalvården får 100 miljoner kronor 2009.

Säkerhetspolisen får 100 miljoner kronor 2009.

Polisorganisationen får 20 miljoner kronor 2009.

Källa: Justitiedepartementet (TT)

Patrik Kronqvist/TT

ARTIKELN HANDLAR OM