Mbeki accepterar avgång

Foto: AP
Nelson Mandela tillsammans med efterträdaren Thabo Mbeki till höger och ANC-ledaren Jacob Zuma till vänster.
NYHETER

ANC kräver president Thabo Mbekis avgång och Sydafrika kastas in i en politisk kris.

Inte sedan apartheids dagar har landets politiska framtid tett sig lika oviss.

Presidentens talesman, Mukoni Rashitanga sade till TT att Thabo Mbeki kommer att följa kravet och avgå som president.

– Det här är oerhört dramatiska dagar. Detta är slutet för ANC, så som vi känner partiet. Snöbollen har satts i rullning, säger William Gumede, politisk analytiker och författare, till TT.

På fredagen samlades regeringspartiet ANC:s högsta ledning för att diskutera Mbekis framtid. Mötet kom till stånd efter att ett åtal mot ANC-ordföranden Jacob Zuma förklarats ogiltigt och väckt av politiska skäl. Thabo Mbeki anses använda sin makt för att stoppa Zuma från att bli president.

Sprickan har djupnat

Vid lunchtid på lördagen kallade ANC till presskonferens:

– Vi har beslutat att begära att landets president lämnar sin post innan den formellt går ut, tillkännagav Gwede Mantashe, partiets generalsekreterare.

Och med de orden ritades Sydafrikas politiska karta för alltid om.

– Nu har en ny politisk kultur införts. En brutal kultur där politiska fiender omedelbart straffas, utan hänsyn till landets bästa, säger William Gumede.

Ända sedan Jacob Zuma i december förra året valdes till ANC-ordförande har det politiska klimatet hårdnat. Sprickan mellan Zuma- och Mbekifalangerna har blivit allt djupare.

I veckan beskrevs president Mbeki som en död orm av Zuma, varpå ungdomsförbundets ordförande, den militanta Julius Malema sade att nu är det dags att begrava den döda ormen.

Finansministern stannar

Det är oklart vad som kommer att hända med regeringen. ANC uppmanar ministrarna att stanna kvar på sina poster, men vicepresidenten har redan aviserat sin avgång. Däremot säger den omtyckte finansministern Trevor Manuel att han stannar, vilket lugnat finansmarknaden.

ANC säger att Mbeki kickas för att ena partiet och få stabilitet, men det spekuleras redan i att resultatet blir det motsatta.

– Det här är en barbarisk politisk akt och den hotar att kasta landet in i anarki, sade Bantu Holomisa, partiledare för enade demokratiska rörelsen, UDM till nyhetsbyrån SAPA. Och Inkathas partiledare Mangosuthu Buthelezi fördömde ANC:s beslut som den största utmaningen för Sydafrika sedan apartheid.

Nästa vecka förväntas Thabo Mbeki lämna sin avskedsansökan till parlamentet. Därefter utses en tillfällig president, vilken de flesta tror blir parlamentets taleskvinna Baleka Mbete. Hon styr i väntan på ett nationellt val, som Zuma tros vinna.

– Jacob Zuma är korrupt, homofob och sexist. Vi blir visserligen kvitt Thabo Mbeki, men vi får en än värre ledare i Sydafrika, säger William Gumede till TT.

TT