43 döda i brand på kinesisk klubb

Foto: AFP
43 dog och 88 skadaes när en eldsvåda bröd ut på en klubb i staden Shenzhen i Kina.
NYHETER

Panik bröt ut när människorna flydde undan en eldsvåda som krävde 43 dödsoffer i en klubb i Kina. Vägen till räddningen gick via en trång korridor och många trampades till döds eller dog i lågorna.

Katastrofen inträffade i staden Shenzhen nära gränsen till Hongkong sent på lördagskvällen, uppger statliga medier. 88 människor skadades varav 51 behövde sjukhusvård.

Fyrverkerier i en sång- och danssalong på klubbens tredje våning antände Dancers Club i Longgangdistriktet, visar en preliminär utredning. Elden flammade upp klockan elva på lördagskvällen lokal tid, skriver nyhetsbyrån Nya Kina.

Panikrusning

Hundratals människor fanns därinne vid eldutbrottet. Den följande panikrusningen mot räddningen genom en trång, tio meter lång korridor orsakade många av dödsfallen och skadorna, berättar en klubbanställd.

– De skadades tillstånd är stabilt, säger läkare.

En utredningen har dragit igång om katastrofen på order av kommunistpartiets ledare i provinsen. Elden uppgavs vara släckt på söndagsmorgonen lokal tid.

Okunnighet

Bränder med dödligt utgång är vanliga i Kina. Orsaken är rutinmässig nonchalans eller okunnighet om eld och säkerhetsåtgärder. År 2000 dog 311 människor i en diskoteksbrand i staden Luoyang mitt i landet. En brand i en skofabrik i Fujianprovinsen i oktober förra året dödade 37 människor.

TT