Poliser anmäler ledning för ”flathet”

Gatufest slutade med stenkastning

NYHETER

Ett 40-tal poliser har skrivit anmälningar till huvudskyddsombudet i Skåne där polisledningen anklagas för ”flathet, inkompetens och dålig planering”. Missnöjet gäller insatsen under fredagens gatufest i samband med European Social Forum i Malmö som slutade med skadegörelse och stenkastning.

Foto: jens chilner
Det var under kravaller i Malmö som polisen tyckte att ledningen var flat.

Enligt anmälarna ska poliserna på gatorna ha blivit tillsagda att ta av sig skyddshjälmarna och sätta på sig de vanliga båtmössorna under oroligheterna, vilket innebar att ledningen satte poliserna i fara, skriver Sydsvenskan. Anmälningarna gäller ”tillbud om arbetsskada”. De ska nu utredas av Skånepolisens huvudskyddsombud Kaj Svensson.

Ville göra mer

Kommenderingschefen Håkan Jarborg-Eriksson säger till tidningen att det inte är ledningen som beslutar om hjälmarna ska tas av. Det gör avdelningscheferna på plats.

Polisen hade medvetet valt en avvaktande strategi under European Social Forum. En hel del poliser ville göra mer än de fick under upploppet på fredagen. Håkan Jarborg-Eriksson tror att den frustrationen kan ligga bakom anmälningarna.

TT