Vad har hänt sen sist?

1 av 5
FICK FAST JOBB Lennart Larsson, 44, var arbetslös och fick en tjänst på Composite med hjälp av arbetsförmedlingen. Den betalade 40 procent av lönen under några månader, sedan fick Larsson fast jobb.
NYHETER

Ända sedan valet 2006 har Aftonbladet följt fyra Bengtsforsbor för att se hur regeringens politik påverkar deras liv.

Nu har två år gått. Sedan senast har Josefin Flink, 24, fått nytt jobb och Birgitta Terning Anderssons städfirma går bättre än någonsin.

”Jag har allt jag vill ha”

Efter fem år som springvikarie i vården tröttnade Josefin Flink, 24, på Bengtsfors.

Nu bor hon, dottern Alice, 4, och sambon Niklas i en villa i Åmål. I februari arbetade hon på ett gruppboende i Säffle och trivdes med tillvaron.

Nu har hon bytt jobb. På sitt nya arbete i växeln på Brandt Volvo i Åmål slipper hon pendlingen samt obekväma arbetstider.

–?Det är värt mycket. Och jobbet är jätteroligt, säger Josefin.

I valet röstade hon på alliansen. Hon säger att hon inte hunnit fundera på om hon gjorde rätt val, men att hon är nöjd med tillvaron.

–?För mig har livet bara rullat på, jag har definitivt fått det bättre. Jag har jobb, vi har hus och vänner. Jag har allt jag vill ha, säger hon.

Namn: Josefin Flink. Ålder: 24. Yrke: Växeltelefonist. Familj: Dottern Alice, 4, och sambon Niklas. Bostad: Hus i Åmål. Röstade: Blått.

”Hoppades på mer”

Ove Eliasson hade hoppats att pensionärerna skulle få det bättre med alliansen i Rosenbad.

Nu är han besviken.

Satsningen på pensionärerna som presenterades förra veckan räcker inte.

–?Det var inte bra. Jag tycker de borde tänka om lite grann. Det var för lite pengar. Många har det fruktansvärt dåligt.

2006 röstade han på kd.

–?Det gör jag inte om. Det kan jag tala om, säger han.

Men Ove Nilsson har inte helt gett upp hoppet om regeringen.

–?Vi får se vad de lägger fram för förslag till nästa val. Jag efterlyser mer pengar till pensionärerna. Och en bättre tandvårdsreform. Den som kom räcker inte, det är för dyrt nu.

Namn: Ove Eliasson. Ålder: 71. Yrke: Pensionerad vaktmästare. Familj: Hustrun Gunnel och sonen Anders. Bostad: Villa i Billingsfors. Röstade: Blått.

”Jag är orolig”

Urban Larsson jobbar som processoperatör på Munksjö papper i Billingsfors. Han har fått sänkt skatt och har inte drabbats av åtstramningarna i sjukförsäkringarna.

På minuskontot finns dyrare bensin och mat.

Urban, som röstade rött i valet, är kritisk till regeringen.

–?Personligen är jag inte drabbad, men jag är orolig över vad som händer i samhället. Just nu är jag mest förbannad på utförsäljningarna av gemensamma tillgångar, säger han.

Just nu minskar arbetslösheten i Bengtsfors. Båda Urbans barn har fått jobb nyligen.

Men han är orolig för hur lågkonjunkturen kommer att påverka bygden.

–?Vi tappar fortfarande invånare i kommunen. Ännu så länge är vi ingen tillväxtkommun, så vi är sårbara. Höga elpriserna slår hårt mot pappersindustrin, säger han.

Namn: Urban Larsson. Ålder: 44. Yrke: Processoperatör. Familj: Barnen Linda, 20, och Johan, 19. Bostad: Hus i Billingsfors. Röstade: Rött.

”Vi tar in extrafolk”

Från flyttstädningar till trädgårdsarbete.

Avdragen för hushållsnära tjänster gjorde susen för Birgitta Terning Anderssons städfirma.

–?Det har verkligen lossnat, säger hon.

När Aftonbladet pratade med Birgitta Terning Andersson i februari gick det okej, men lite trögt för hennes städfirma Flitiga Myran.

Visserligen märkte hon ett visst uppsving på grund av avdragen för hushållsnära tjänster. Men inte så stort som hon hade hoppats.

Sedan dess har mycket hänt.

–?Det har verkligen lossnat med hushållsnära tjänster, folk har kommit på att de finns, säger hon.

Tidigare ringde Bengtsforsborna Flitiga Myran när det de behövde hjälp med flyttstädning.

Nu varierar uppdragen, liksom kunderna, mer.

–?Det är fler barnfamiljer och fler pensionärer. Mer vanligt folk, säger Birgitta Terning Andersson.

För att klara uppdragen jobbar Birgittas dotter numera heltid i företaget.

–?Trädgårdsbiten är hennes specialitet, så det har ökat markant. Sen tar vi in extrafolk om det behövs, särskilt vid stora jobb som flyttstädningar.

Namn: Birgitta Terning Andersson. Ålder: 54. Yrke: Egenföretagare i städbranschen. Familj: Make och åtta barn. Bostad: Villa i Dals-Långed. Röstade: Välfärdspartiet, junilistan i riksdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM