Maktfullkomligt ANC utsåg ny ledare

Kgalema Motlanthe president i Sydafrika fram till nästa val

NYHETER

Efter att ha tvingat Sydafrikas folkvalde president Thabo Mbeki att avgå under förödmjukande former ”utsåg” regeringspartiet ANC på måndagen Kgalema Motlanthe till landets president fram till nästa val.

Foto: AP
Kgalema Motlanthe – t f president i Sydafrika.

På torsdag väntas den 59-årige Kgalema Motlanthe formellt tillträda.

– Motlanthe ska bli president... republikens president fram till dess att val hålls, sade en talesman för ANC:s parlamentsgrupp när det stod klart att partiet förordade sin andreman till den tunga posten.

Tidigare under dagen hade partiföreträdare tvingats korrigera sina uttalanden om att det faktiskt formellt är parlamentet som måste godkänna en ny president – inte partiet ANC.

”Bananrepublik”

Men hopblandningen av stat och parti är knappast någon tillfällighet. Ända sedan makttillträdet 1994 har ANC visat prov på svårigheter att hantera övergången från befrielserörelse till ett ansvarstagande politiskt parti. Och de senaste åren har anklagelser om maktfullkomlighet haglat tätt över den tidigare så hyllade rörelsen.

En av dem som tydligast visar sin frustration efter de senaste dagarnas politiska härdsmälta är förre ärkebiskopen Desmond Tutu.

– Vårt älskade land förtjänar bättre, vägen mot vedergällning gör oss till en bananrepublik, sade den förre anti-apartheidkämpen bittert på måndagen.

Den vedergällning Tutu tog upp syftar på ANC-beslutet att i praktiken sparka Mbeki från presidentposten efter att ett korruptionsåtal mot rivalen Jacob Zuma underkänts på grund av teknikaliteter och att domaren samtidigt antydde att det låg politiska motiv bakom åtalet.

Det blev den tändande gnistan för Mbekis motståndare – och Zumas tillskyndare – inom ANC att få bort den folkvalde presidenten.

– Jag är djupt störd över att nationen har blivit överkörd av ett politiskt parti. Sydafrika tillhör alla som lever här, inte till någon politisk formation hur mäktig den än må vara, sade Tutu enligt nyhetsbyrån AFP.

”Mjuk övergång”

Även vissa ledarskribenter i sydafrikanska medier uttryckte dagen efter att Mebki med blanka ögon och outgrundlig min hållit ett direktsänt tv-tal där han aviserade sin avgång, sin olust över hur förfarandet gått till:

”Till skillnad från vad ledarskapet i ANC anser var detta inte ett steg som togs med hela landets bästa för ögonen”, skrev tidningen på måndagen.

Då måste man hålla i minnet att Thabo Mbeki inte är eller har varit någon populär president – i något politiskt läger.

Kgalema Motlanthe var ”minister utan portfölj” i Mbekis regering och hans uppgift har i stort sett gått ut på att förbereda en mjuk övergång mellan en regeringsadministration till en annan.

Efter valet i april 2007 väntas ANC:s ordförande och Mbekis rival Jacob Zuma ta över landets presidentpost.

TT