Sju år i fängelse för Dawit Isaak

Fyra andra journalister som fängslades samtidigt döda

NYHETER

På tisdagen är det på dagen sju år sedan journalisten Dawit Isaak greps och sattes i eritreanskt fängelse.

Fyra andra journalister som fängslades samtidigt har dött i sina celler.

Dawit Isaak.

På årsdagen av gripandet uppvaktas den eritreanska ambassaden av flera organisationer som arbetar för att Dawit Isaak ska friges. Alla överlämnar ett protestbrev och i nästa vecka möter Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Frige Dawit Isaak, personal från ambassaden.

– Jag vill då försöka få tillstånd att åka och hälsa på Dawit och se hur han har det. UD har också jobbat med det utan att lyckas, säger han till TT.

Familjen väntar

Dawit Isaak har fru och tre barn i Göteborg. Varken de eller någon annan tillåts ha kontakt med honom. Via källor i Eritrea vet Leif Öbrink att han efter omständigheterna mår väl.

– Men sju år i en cell sätter spår. Ändå har han det bättre än många andra journalister som greps vid samma tidpunkt, tack vare UD:s arbete och den stora rapporteringen kring honom, säger Öbrink.

Fyra döda

13 journalister och flera oppositionella politiker greps vid en polisräd på hösten 2001. Regeringen förbjöd samtidigt all fri press.

Enligt föreningen Reportrar utan gränser har fyra av journalisterna dött i fängelse. En har släppts och befinner sig i Sverige.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM