Kräver 100 miljoner för kidnappningsoffer

Elva europeiska turister och åtta safariarbetare kidnappades i Egypten

Foto: Arkivbild/AP
Turisterna kidnappades nära al-Jilf al-Kabirplatån i sydvästra Egypten.
NYHETER

Elva europeiska turister och åtta safariarbetare kidnappades i fredags i sydvästra Egypten.

Kidnapparna krävde enligt uppgift en gigantisk lösesumma, närmare 100 miljoner kronor, för att släppa turisterna levande.

På måndagskvällen uppgavs samtliga kidnappade vara släppta och vid god vigör – vilket snart visade sig vara falskt alarm.

De elva turisterna: fem tyskar, fem italienare och en rumän hade slagit läger på al-Jilf al-Kabirplatån när de kidnappades av vad som uppgavs vara beväpnade banditer. Även åtta egyptier, varav guider, bilförare och en vakt, togs till fånga och uppgavs ha förts över gränsen till Sudan.

Kidnappningen tros ha inträffat i fredags.

Osanna uppgifter

På måndagskvällen uppgav den egyptiske utrikesministern Ahmed Aboul Gheit att samtliga kidnappade var befriade och oskadda, skriver TT.

Vilket inte var sant.

Bara en timme efter uppgiften om att fångarna skulle ha släppts kom nya, reviderade uppgifter. Enligt en talesman för den egyptiska regeringen pågår förhandlingar för att de 19 kidnappade tursiterna och egyptierna ska släppas fria.

Sannolikt förs diskussioner om lösensumman.

Stora summor

Enligt den tyska tidningen Bild och den italienska nyhetsbyrån Ansa krävde kidnapparna 15 miljoner dollar för att släppa fångarna. Enligt andra uppgifter ska det röra sig om runt sex miljoner dollar.

Sällskapet var ute på en äventyrssafari i sydvästra delen av landet som är känt för bland annat förekomst av förhistoriska grottmålningar när de ska ha överfallits av banditerna.

Enligt Egyptens turistminister Zoehir Gorana framför kidnapparna sina krav genom en av de egyptiska kidnappningsoffrens och tillika utflyktsfirmans ägare, som hade kontakt med sin hustru via satellittelefon.