Tyskan vägrar svara på frågor

I dag förs hon tillbaka till häktet

Foto: Foto: ulf höjer
Friskförklaras? Enligt uppgifter till Aftonbladet förs tyska Christine Schürrer tillbaka till häktet i Västerås i dag.
NYHETER

Nu förs Christine Schürrer tillbaka till häktet i Västerås.

Det betyder förmodligen att hon döms till fängelse – inte vård.

Det har gått två och en halv vecka sedan tyska Christine Schürrer fördes över till rättspsyk i Huddinge för att genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den ska ligga till grund för beslutet om vad som blir hennes påföljd – vård eller fängelse.

Vill inte kommentera

Enligt uppgifter till Aftonbladet har hon konsekvent vägrat att svara på utredningsteamets frågor. I övrigt har hon varit trevlig mot personalen.

Överläkare Marianne Kristiansson vill inte kommentera uppgifterna men säger:

– I morgon (läs: i dag) kommer vi att avge ett utlåtande. Det kan man alltid göra, oavsett om personen har samarbetat eller inte.

Friskförklarad

Att Christine Schürrer skickas tillbaka till häktet – och inte till en rättspsykiatrisk klinik – tyder på att hon har friskförklarats av teamet på Huddinge.

– Om undersökningsteamet rekommenderar rättspsykiatrisk vård skickas personen direkt till en vårdavdelning och inte till kriminalvården. Sen är personen där i avvaktan på att rättegången fortsätter och domen faller, säger Peter Andiné, rättspsykiater på Rättsmedicinalverket.

Undantag sällsynt

Bara i sällsynta fall kan det förekomma undantag.

– Det kan vara om det görs farlighetsbedömning, att personen är aggressiv eller att det finns risk för fritagningsförsök, säger Peter Andiné.

En annan förklaring kan vara att Christine Schürrer motsätter sig vård. Rättsmedicinalverket kan inte fatta beslut om att påbörja vården mot personens vilja innan domen faller.