Polisen i Skåne gav ut tipsares namn

Fruktar för sitt liv

NYHETER

Personen tipsade polisen om en bekant som sysslade med narkotiaförsäljning.

Men tipsarens namn läckte ut.

Nu har personen tvingats flytta – av fruktan för sitt liv.

Vid två tillfällen under de senaste veckorna har polisen i Skåne begått två grova misstag, det uppger Sveriges Radio Ekot.

Båda gångerna handlar det om att man lämnat ut namn på tipsare.

En av dem fruktar nu för sitt liv.

"Oerhört försiktiga"

Personen i fråga gav ut namnet på en bekant som misstänktes sälja narkotika. Efter en tids spaning slog polisen till, uppger SR, men utan att kunna styrka att något brott begåtts. När namnet på tipsaren lämnades ut tvingades denne flytta.

– Generellt sett är vi oerhört försiktiga och övertydliga med att uppgifter om personer som ringer till polisen inte får lämnas vidare till tredje led, säger Hans Järvestam, chef för länskommunikationscentralen i Skåne och Blekinge till SR.

"Allvarligt"

Vid andra tillfället larmade en person om att en hund satt inlåst i en varm bil. Polisen kontaktades och tipsaren lämnade sitt namn.

Vilket polisen sedan lämnade vidare.

En timme efter samtalet med polisen blev tipsaren uppringd av en undrande hundägare.

– Det tycker vi är allvarligt och i båda fallen så har vi anmält de här ärendena till vår internutredningsgrupp där åklagare leder förundersökningen för att man ska titta på och belysa vad som gjorts fel i de här ärendena, säger Hans Järvestam.

"Guld värda"

Han framhåller att de är beroende av tips från allmänheten.

– Allmänhetens ögon är guld värda för oss och vi är väldigt måna om att besvara samtal så snabbt vi kan och hantera vår tipstelefon så snabbt vi kan. Överhuvudtaget så är de inflöden polisen får oerhört viktiga för att polisen ska kunna göra ett bra arbete, säger Hans Järvestam.