Svenska värderån på export till Danmark

För svårt i Sverige, uppger Brå

NYHETER

I Sverige är polisen ofta tjuvarna på spåren innan de ens hunnit utföra sina brott.

Men i våra nordiska grannländer har man inte kommit lika långt.

Därför går rånen nu på export.

Den första april i år genomfördes det största rånet i Danmarks historia.

De uppemot tio personerna – som polisen är övertygade om kommer från Sverige – fick med sig ett byte på motsvarande 78 miljoner svenska kronor (62 miljoner danska).

Rånen flyttar

Med en teleskoplastare, iscensatta bränder och skarpladdade bomber stormades Loomis svenskägda värdedepån i Glostrup, Danmark.

Men polisen misstänker att gärningsmännen kan finnas i Stockholm. Detta eftersom bilar och stora delar av det materiel som användes kommer från den svenska huvudstaden.

Och anledningen till de långväga gästerna tror man är att det helt enkelt har blivit för svårt att genomföra motsvarande kupper i Sverige. Det framkommer i kvällens avsnitt av TV3:s Efterlyst.

Företagen redo

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, finns indikationer på att värdetransportrånen har flyttat till våra nordiska grannländer. Svenska brottslingar möter nämligen ett alldeles för stort motstånd i hemlandet, menar man.

Dels är värdetransportföretagen mer förberedda och har ett bättre skydd. Dels är polisen dem ofta på spåren – innan de ens hinner utföra sina brott.

ARTIKELN HANDLAR OM