Kackerlackor vanligare syn i våra svenska hem

Kan sprida smitta och orsaka allergi

Foto: Lennart Falk, Anticimex
Oväntat besök Kackerlackor har blivit en vanligare syn i de svenska hemmen. På bilden syns en tysk kackerlacka med äggkapsel.
NYHETER

De är allätare, nattaktiva och snabba som bara den.

Kackerlackorna har blivit vanligare i Sverige.

– Vi ser en ökning sedan 2006, säger Håkan Kjellberg vid Anticimex till aftonbladet.se.

Foto: anticimex
Sprider smitta Den tyska kackerlackan lever på hushållsavfall och kan därför sprida smitta. Lämnar fläckar som liknar fluglortar.

När lampan tänds går det blixtsnabbt. Kackerlackan som dessförinnan hade letat efter ett skrovmål på golvet försvinner raskt undan, in i en mörk vrå.

Så går det ofta till när man har kackerlackor hemma, berättar Håkan Kjellberg.

”Leta spillning”

– De är extremt snabba. Man får leta efter spillningen och döda kackerlackor. En del känner även av en unken lukt.

Man måste vara nattaktiv själv för att se kackerlackan som främst kommer fram på natten eller kvällen.

Kackerlackan har blivit vanligare i Sverige och det kan finnas flera förklaringar. En av dem är vårt förändrade matbeteende.

– Vi köper hem mer takeaway nu. Den här transporten med olika måltider är en risk. Kackerlackor har ju funnits på restauranger under väldigt lång tid, säger Håkan Kjellberg.

Orenheter och smitta

Om man hittar ett djur som kan vara en kackerlacka så behöver man först artbestämma djuret.

– Då kan man gå in och titta på Anticimex hemsida. Där har vi bilder. Den tyska kackerlackan som är vanligast är lätt att känna igen. Den har två svarta streck på skölden som är arttypisk.

Om man har kackerlackor hemma behöver man kontakta en saneringsfirma som kan göra inspektion och lägga ut fällor. Kackerlackan kan nämligen sprida orenheter och smitta. Den kan även orsaka allergiska reaktioner. Dessutom förökar sig kackerlackan i en i det närmaste lavinartad hastighet.

– Det gäller att utreda vad som orsakat problemet och se över vad man kan göra i miljön för att minska risken. Man kan exempelvis städa och ta undan djurmat som kan stå framme. Det kan också handla om att täta sprickor och få bort vattenläckage.

Ibland måste man använda bekämningsmedel också och det kan vara svårt att bli av med kackerlackorna.

– I en flerfamiljsfastighet kan det bli väldigt komplext. Den som har skrikit till har oftast lägst toleranströskel men problemet kan finnas på andra håll i huset. Det behövs ofta upprepade besök och saneringar så man kan kontrollera att man har lyckats.

Getingar och möss

Men även om kackerlackan har blivit vanligare, är den inte det vanligaste skadedjuret.

– Det absolut vanligaste är svartmyror, getingar och möss.

Men visst är djur som silverfiskar och pälsängrar vanligare?

– Ja, men där har man en acceptansnivå som är mycket högre och då kontaktar man kanske oftast inte Anticimex. När det finns djur som kackerlackor där det finns risk att bli smittad med mikroorganismer eller få allergiska reaktioner är tröskeln lägre.

FAKTA

om kackerlackan:

Det finns många olika arter, men vanligast är den tyska kackerlackan. Den är ljusbrun, blir cirka 10 till 15 mm stor och har en oval, platt kropp.

Kackerlackor är allätare och käkar i princip allt de kommer över. I värsta fall kan den rentav sätta i sig läder, papper och tvål.

Kackerlackor smutsar ner och kan sprida smitta. Deras avföring lukar illa och de avsöndrar även ett illaluktande sekret från bakkroppen som kan framkalla allergiska reaktioner.

Kackerlackan är ljusskygg och gömmer sig dagtid. På natten är den aktiv och rör sig snabbt genom att springa, även om kackerlackor också kan flyga kortare sträckor.

Den kan föröka sig otroligt snabbt. Tre till vem veckor efter befruktning lägger honan en äggkapsel som innehåller mellan 30 och 40 ägg. Kapseln kläcks redan nästa dygn. Honan lever i tre till sex månader.

Källa: Anticimex