Lars Danielssons jobb i farozonen

Börjar i oktober – kan få gå 2009

KONSULATET HOTAT Efter två år utan arbetsuppgifter har Lars Danielsson äntligen ett uppdrag. Men konsulatet i Hong Kong, där han ska börja jobba, kan komma att läggas ner under 2009. Bilden är ett montage.
NYHETER

Det tog två år för Lars Danielsson att få ett nytt jobb.

Nu riskerar han bli av med det.

Konsulatet i Hongkong kan läggas ner.

När Lars Danielsson i juni blev erbjuden jobbet som generalkonsul i Hongkong hade han suttit i frysboxen på utrikesdepartementet sedan valet 2006.

Men redan nästa år kan han tvingas lämna jobbet. UD har underskott i sin budget på 40–50 miljoner kronor och måste spara. Börjar med pensioner

I första hand genom naturliga pensionsavgångar, i andra hand genom att få ner lokalkostnaderna.

Räcker inte det kan det bli aktuellt att lägga ner ambassader och konsulat.

– Det finns en informell bruttolista som toppas av Hongkong, säger en källa med god insyn.

Maj-Britt Grufberg, departementsråd på UD:s planeringsstab, säger till Aftonbladet att det kan finnas anledning att ompröva verksamheten på många håll i världen.

Är Hongkong i farozonen?

– Det skulle jag inte skriva under på. Det skulle jag lämna helt öppet. Jag skulle lämna allting öppet. Tittar man på Kina har vi fyra myndigheter där, en ambassad och tre konsulat. Men det är också världens största land.

Det är regeringen som tar beslut om vilka beskickningar utomlands som stängs eller öppnas. Det kan paradoxalt nog bli Lars Danielssons räddning.

En fråga om mobbning

När Carl Bildts behandling av Lars Danielsson blev en politisk belastning bearbetade HG Wessberg, Fredrik Reinfeldts närmaste man, Carl Bildt för att se till att Lars Danielsson fick vettiga arbetsuppgifter.

Skulle konsulatet i Hongkong läggas ner riskerar mobbningsdebatten att börja om på nytt.

– Det finns olika viljor inom regeringen i den här frågan, säger en källa.