Fp enade om skärpta FRA-regler

NYHETER

Folkpartiets riksdagsgrupp har enats om skärpta regler för FRA.

Det uppger SVT:s Rapport.

Folkpartiet kallade på torsdagen sin riksdagsgrupp till ett extra möte för att diskutera partiets linje när det gäller tillägg till den hårt kritiserade signalspaningslagen.

Enligt uppgift sitter samtliga borgerliga riksdagsgrupper i extrainkallade möten om FRA, men inom folkpartiet ska man redan ha enats om att det ska krävas beslut av en särskild domstol för att avlyssning ska kunna ske, uppger SVT.

Dessutom anser fp att bara regeringen och försvaret ska få tillgång till uppgifter från FRA:s spaning. Medborgare ska ha rätt att fråga om de avlyssnats.

SVT uppger även att fp-gruppen kommit fram till att FRA bara bör spana på "yttre militära hot".

”Viktigt att få bort massavlyssning”

Spaningen ska därtill vara begränsad till ett visst "trafikstråk", till exempel kommunikation som går mellan vissa städer.

– Det är viktigt att få bort massavlyssning och mass-scanning, sa folkpartisten Camilla Lindberg tidigare till TT.

Enligt TT behandlas även den viktiga frågan om hur man ska få med sig samtliga alliansledamöter då riksdagen senare i höst röstar om FRA-lagen.

Så var inte fallet när frågan senast var uppe i riksdagen. Då togs regeringen mer eller mindre på sängen av oppositionen inom centern och folkpartiet.

"Arbete återstår"

Ulf Schyldt, Camilla Lindbergs politiske sekreterare, bekräftar att det finns ett underlag för riksdagsgruppen att ta ställning till.

– Men vad det innehåller vet inte jag, det är ledamöter som har skött förhandlingarna, säger han till aftonbladet.se.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt återstår det ännu en del arbete innan regeringen kan lägga fram de förslag som riksdagen beställde när beslutet om FRA-lagen togs i juni. Det är förslag som ska stärka skyddet för den personliga integriteten, jämfört med det förslag som riksdagen tog.

– Vi är inte färdiga, sade statsministern på en fråga från vänsterpartiledaren Lars Ohly under en frågestund i riksdagen.